Descoperire surprinzătoare în apropierea planetei Venus

Oamenii de ştiinţă au descoperit un imens inel de praf lângă orbita planetei Venus, aceasta fiind a doua structură similară găsită în sistemul nostru solar.

 

Inelul de praf se întinde pe 220 de milioane de kilometri de la un capăt la altul, deşi este cu 10% mai dens decât norul de fundal răspândit în spaţiul interplanetar, care produce strălucirea denumită “lumina zodiacală”, informează LiveScience.

“Dacă l-am putea vedea cu ochiul liber de pe Pământ, însă nu putem pentru că este prea estompat, am vedea că se întinde la 45 de grade în fiecare parte a Soarelui”, a declarat autorul studiului, Mark Jones.

Jones a declarat că un inel similar a fost identificat în apropierea orbitei Pământului acum 20 de ani. Câteva misiuni spaţiale, inclusiv cele lansate de Uniunea Sovietică în anii 1970, Venera 9 şi 10, au găsit indicii ale unui inel de praf lângă Venus, însă dovezile nu erau concludente.

Aceste inele de praf apar în urma captării pulberii interplanetare în orbite rezonante cu cele ale planetelor Venus sau Pământ. Orbite rezonante sunt acelea ale căror perioade sunt conexate printr-un raport de două numere mici, cum ar fi 2 sau 3. O asemenea legătură orbitală creşte de obicei influenţa gravitaţională pe care cele două corpuri cereşti o exercită unul asupra celuilalt.

Deşi inelele sunt structuri cu viaţă îndelungată, piesele individuale care le compun nu rezistă milioane de ani.

“Durata de viaţă a prafului prins în inel este de aproximativ 100.000 de ani, deci nu prea ne oferă multe informaţii despre sistemul solar. Cu toate acestea, un inel este foarte important pentru a înţelege ce se întâmplă cu praful interplanetar, despre care ştim din alte studii că este format în urma coliziunii asteroizilor şi din pulberea cometelor”, a arătat Mark Jones.

Cercetarea amănunţită a inelelor celor două planete îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să analizeze atent sistemul nostru solar. “Înţelegerea inelelor va fi utilă în cazul misiunilor viitoare care urmăresc să obţină imagini cu exoplanete utilizând interferometre, întrucât aceste structuri de praf pot masca semnalele de la exoplanete”.

Comentariile nu sunt permise.