Chipul îţi spune imediat după ce ai băut că eşti în pericol

Dacă vă roşiţi la faţă după ce aţi consumat alcool, atunci corpul dumneavoastră vă semnalează o problemă gravă de sănătate. Un studiu recent arată că oamenii care au această reacţie după ce beau prezintă un risc mai mare de hipertensiune arterială.

 

Cercetătorii au analizat 1.763 de bărbaţi coreeni care prezentau risc de hipertensiune, dintre care 527 se înroşeau la faţă după ce beau alcool, 948 nu arătau aceste semne pe chip şi 288 nu consumau alcool. Ei au descoperit că cei rumeni în obraji care beau mai mult de patru pahare pe săptămână aveau un risc dublu de creşterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea este una dintre principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sau ale infarctului.

În schimb, cei care nu se roşeau după alcool, au un risc mai ridicat de hipertensiune doar dacă ajungeau la opt băuturi pe săptămână.

Legătura între îmbujorarea din obraji şi hipertensiune nu ţine cont de vârstă, greutate, dacă persoana este activă sau fumătoare. Băutura în exces este unul dintre factorii care determină creşterea tensiunii arteriale, însă studiul dat recent publicităţii arată că oamenii care se roşesc la faţă au un risc mai mare chiar dacă beau mai puţin în comparaţie cu semenii de pahar care nu se aprind în obraji, se arată în articolul publicat de LiveScience.

“Îmbujorarea la faţă este considerată un simptom pentru sensibilitate sporită la alcool sau chiar pentru intoleranţă la alcool, cu excepţia situaţiilor în care persoana în cauză nu urmează vreun tratament”, susţine Jong Sung Kim, şeful departamentului de medicină de familie în cadrul Universităţii Naţionale Chungnam din Daejeon, Korea.

Reacţia chipului la consumul de băuturi tari apare de obicei la oameni care nu pot descompune acetaldehida, primul metabolit al alcoolului. Această reacţie este foarte frecventă la femei şi la oameni din Asia de Est. Este atribuită unei modificări genetice care produce o enzimă mai puţin funcţională pentru descompunerea acetaldehiei, iar aceasta urcă în corp.

Roşeaţa la faţă poate avea şi efecte negative, dar şi pozitive. S-a demonstrat că oamenii care se îmbujorează când consumă alcool au un risc crescut de cancer esofagian. Însă, în ţările în care oamenii au această variaţie genetică numărul alcoolicilor este mai mic.

Comentariile nu sunt permise.