O frescă egipteană de acum 4.400 de ani dezvăluie o poveste de iubire

O poveste de dragoste din Egiptul antic, de acum 4.400 de ani, a fost descoperită într-o pictură în culori dintr-0 criptă. Mormântul a fost găsit de arheologi în apropierea cimitirului de la Saqqara.

 

Cavoul aparţinea unui cântăreţ care îl slujea pe faraon, numit Kahai şi soţiei sale Meretites, care era preoteasă. Pictura în culori, datând din perioada în care au fost construite Marile Piramide, este extrem de rară, informează Daily Mail. 

Scena de dragoste îi înfăţişează pe cei doi soţi privind drăgăstos unul la celălalt, în timp ce Meretites îşi pune mâna pe umărul drept al lui Kahai. În frescă soţul apare purtând piele de lopard, un toiag şi sceptru, care erau simboluri ale autorităţii.

Cripta a fost descoperită prima dată în 1966 şi publicată într-o carte din 1971, însă au fost folosite imagini alb-negru. În momentul primei descoperiri a mormântului au fost găsite şi rămăşiţe mumificate, dar nu e sigur dacă acestea aparţineau familiei.

Imagini în culori ale frescei de acum 4.400 de ani au fost dezvăluite de Centrul Australian pentru Egiptologie, din cadrul Universităţii Macquarie. Cercetătorii australieni cred că pictura este un exemplu al importanţei care era acordată femeilor în Egiptul antic.

Saqqara este un cimitir antic care a fost acoperit de nisip până la mijlocul secolului 19, când Auguste Mariette a descoperit Serapeum-ul. Apoi, au fost făcute şi alte descoperiri. Faraonii Vechiului Regat au fost înmormântaţi în 11 dintre marile piramide de la Saqqara, în timp ce supuşii lor erau aşezaţi în cripte mai mici după ce decedau. Se crede că numele de Saqqara vine de la Sokar, zeul morţii.  

Comentariile nu sunt permise.