Oamenii de ştiinţă cred că pot printa 3D o inimă în următorii 10 ani

Cercetători din SUA şi-au propus să printeze 3D o inimă completă, pe care s-o poată apoi folosi în cazul pacienţilor cu afecţiuni grave. Acest proiect este unul extrem de ambiţios, însă şi călătoria pe Lună părea la fel la început.

 

Este posibil ca o inimă printată 3D să fie realizată în aproximativ 10 ani, cred oamenii de ştiinţă, însă e nevoie ca tehnologia de printare să facă tot ceea ce biologia reuşeşte pentru a crea acest organ, se arată în articolul publicat de LiveScience.

Ideea unei inimi printate 3D, creată din celulele stem extrase din grăsimea pacientului, i-a venit lui Stuart Williams, director executiv şi ştiinţific al Institutului de Inovaţie Cardiovasculară din Louisville. Laboratorul său a început deja să realizeze noua generaţie de imprimante 3D, care să poată crea o inimă completă, cu muşchiul inimii, vase de sânge, valve şi ţesut electric.

“În prezent putem printa anumite componente ale inimii, dar vom crea imprimanta care să realizeze o inimă întreagă”, a declarat Williams.

Crearea unei inimi funcţionale este cel mai ambiţios proiect al cercetătorilor care lucrează în domeniul medicinei regenerative. Ei au reuşit deja să creeze bucăţi mici de ficat şi rinichi, aşezând celule vii strat peste strat. Pentru a crea ţesuturi umane ei au extras celule stem din grăsimea sau măduva oaselor pacienţilor.

“M-am dat un pas înapoi, m-am uitat la colegii mei şi le-am spus: de ce să nu construim inima ca pe un imens avion? Să împărţim organul în componentele sale şi să găsim cea mai bună modalitate să le facem pe acestea, apoi le asamblăm”, a declarat Williams pentu LiveScience.

Dar realizarea de organe în mărime naturală implică printarea de ţesuturi umane, aşa încât să existe şi complicatele reţele de vase de sânge care asigură sănătatea respectivelor organe. Williams crede că printarea 3D poate constitui modalitatea ideală de a crea vase de sânge mai mici.

Împreună cu colegii săi a construit deja vase de sânge mai mari, în scopul realizării operaţiilor de transplant, folosind alte metode decât printarea 3D.

Totuşi, imprimantele 3D sunt limitate când vine vorba de bioinginerie la scară foarte mică. Cele mai performante instrumente pot printa structuri cu dimensiuni milimetrice, pe când vasele de sânge pot avea o lăţime de doar câţiva microni (1 mm înseamnă 1.000 de microni), a explicat Williams.

Tocmai de aceea imprimantele 3D îi pot duce pe cercetători până la jumătatea drumului în acest proiect de realizare a unei inimi umane complete. Ei se bazează pe faptul că celulele au o tendinţă proprie de organizare şi sudare a vaselor de sânge aşa încât totul să se îmbine şi să rezulte un organ 3D.  Se estimează că acest proces ar dura 24 de ore.

“Vom printa componente ale inimii de dimensiunea unor zeci sau sute de microni, iar apoi celulele vor avea propriul răspuns de dezvoltare biologică pentru a se organiza corect”, susţine Williams.

Cei mai mulţi cercetători nu cred că că organele printate 3D vor deveni realitate mai devreme de 10-15 ani, dar Institutul de Inovaţie Cardiovasculară din Louisville trage tare pentru a-şi atinge scopul de a printa o inimă în următorul deceniu. Williams crede că următoarea generaţie de bio-imprimante va fi testată în decembrie 2013.

Comentariile nu sunt permise.