Copilul tău se joacă pe iPad? Vezi ce efecte are acest lucru asupra lui

Părinţii moderni cred că jocurile pe iPad sunt indispensabile pentru educaţia copiilor lor. Însă studiile arată că acestea nu contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor cognitive ale celor mici.

 

Tabletele sunt omniprezente, iar companiile producătoare s-au grăbit să creeze jocuri care să-i înveţe pe cei mici matematică, fizică şi chiar planificare urbană. Dar multe dintre aceste jocuri sunt “educaţionale” doar într-un sens foarte larg al termenului şi niciunul nu a fost testat riguros în acest sens. Cele care au fost testate au obţinut rezultate modeste.

“E greu să faci jocuri sau un conţinut pentru gadget-uri care să fie mai bun decât ceea ce se predă la şcoală” a declarat Jeremy Roschelle, director al Centrului pentru Tehnologii de Învaţare din cadrul SRI International, un institut de cerecetare independent şi nonprofit din SUA.

Apple a dezvoltat o întreagă categorie de aplicaţii educative, chiar şi jocuri care dau lecţii despre mediu şi gravitaţie, sau pentru învăţarea limbii engleze. În ciuda avalanşei de produse care îşi propun un rol în educarea copiilor, nu există nicio dovadă că jocurile contribuie la dezvoltarea abilităţilor cognitive ale micuţilor. Un joc presupune doar exersarea unui set redus de deprinderi pentru a obţine punctaje cât mai mari în cazul acelei aplicaţii, dar nu înseamnă că s-au format competenţe pentru a înţelege concepte mai complexe sau abilităţi generale.

Câteva studii au arătat că jocurile de pe telefoanele mobile sau alte gadget-uri îi motivează mai mult pe copii să înveţe un anumit subiect. Deşi la început micuţii nu învaţă neapărat mai mult, pot reţine informaţii suplimentare despre o anumită perioadă de timp după ce au jucat un joc istoric de genul “Civilizaţie”.

Şi simulările virtuale ale lumii care încurajează o comunitate să rezolve o problemă cum ar fi identificarea sau oprirea unei epidemii îi pot ajuta pe copii să-şi dezvolte abilităţi în anumite zone.

În ceea ce-i priveşte pe părinţi, decizia de a-şi lăsa copiii să se joace pe iPad-uri sau alte gadget-uri poate fi una riscantă. Neexistând nicio dovadă că jocurile acestea au rol educativ, părinţii ar trebui să pornească de la premisa ca nu au niciun rol în formarea celor mici.  “Presupun că jocul pe tabletă nu produce niciun rezultat dacă nu există un studiu care să mă contrazică” susţine Rochelle. “Nu cred că jocurile acestea îi vor ajuta să ajungă la Harvard” a continuat directorul SRI International.

Cele mai multe jocuri educative ar trebui privite ca o gustare, ceva ce nu absoarbe timpul de studiu pentru activităţile şcolare. Un joc care îi învaţă pe copii matematica nu poate ţine locul lecţiilor de matematică sau rezolvării exerciţiilor de algebră acasă, se arată în articolul publicat de LiveScience.

Pe de altă parte, nu este nimic rău în sine în jocurile pe gadget-uri. “Dacă copilul dumneavoastră are note bune, are prieteni şi hobbiuri, atunci lăsaţi-l să se joace cât vrea”, îi sfătuieşte Rochelle pe părinţi.

Comentariile nu sunt permise.