Studiu şocant: anturajul îţi pune viaţa în pericol

O echipă de sociologi din SUA a confirmat o idee foarte răspândită în familiile de pretutindeni şi pe care părinţii o repetă mereu adolescenţilor: ai grijă, anturajul în care te învârţi poate fi periculos.

 

Andrew Papachristos şi Christopher Wildeman de la Universitatea Yale au descoperit că nu atât apartenenţa la o rasă, la o gaşcă sau apropierea fizică de o crimă te pot transforma într-o victimă a unui omor, cât reţeaua socială. Cu alte cuvinte, totul depinde de persoanele pe care le cunoşti, se arată în articolul publicat de NPR.

“Victime ale omuciderilor nu sunt automat cele care se află în preajma unei crime, au o anumită vârstă, rasă, gen sau aparţin unei găşti, ci depinde foarte mult de modul în care oamenii sunt conectaţi, de structura din care fac parte şi de modul în care aceasta este organizată, de comportamentele care apar în această structură şi de poziţia fiecărui individ în ierarhie” susţin autorii studiului.

Cei doi cercetători au studiat omucideri şi dosare ale Poliţiei din perioada 2006 – 2011, analizând 3,718 persoane cu risc ridicat care trăiesc într-o zonă din Chicago renumită pentru rata sporită a criminalităţii. Astfel, cei doi cercetători au calculat care este probabilitatea ca o persoană să devină victima unui atac cu armă luând în considerare caracteristici individuale, printre care statutul în reţeaua socială şi expunerea indirectă la o crimă.

Reţelele sociale despre care este vorba în studiul sociologilor americani nu au nicio legătură cu reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter.

Papachristos şi Wildeman au concluzionat că “apartenenţa la o anumită reţea socială crează o expunere la omucidere mai mare: cu cât eşti mai aproape de victima unui asasinat, cu atât e mai mare riscul de a deveni tu însuţi o victimă.”

Autorii cercetării au stability că 41% dintre crime au implicat doar 4% din populaţia învecinată.

“Omuciderea este contagioasă la nivel social şi dacă este asociată cu persoane care au comportamente riscante – cum sunt cei care deţin armă sau investighează crime – creşte riscul apariţiei unor noi victime”, au declarat sociologii.

În cadrul unei reţele, simpla calitate de membru al unei găşti nu înseamnă neapărat un risc mai mare de a fi asasinat.

“În general, nu poţi fi împuşcat de oricine”, crede Papachristos, care locuieşte în Chicago. “Relaţia cu oameni implicaţi în acţiuni periculoase contează. Nu este diferit de împărţirea siringii sau sexul neprotejat în cazul răspândirii HIV”, comentează cercetătorul.

Ca reacţie la acest studiu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Chicago, Adam Collins, a declarat că instituţia pe care o reprezintă foloseşte informaţii din cercetarea dr. Papachristos pentru a ajunge la cei care sunt cei mai expuşi riscurilor de violenţă.

Comentariile nu sunt permise.