Ce au în comun creierul şi Twitter

Creierul este un sistem extrem de complex de interconexiuni, iar potrivit unei noi cercetări, are câteva lucruri în comun cu reţeaua de socializare Twitter.

 

Oameni de ştiinţă au dezvoltat un model teoretic care susţine că informaţia circulă între zonele învecinate din creier în general într-o singură direcţie. La fel se întâmplă şi cu utilizatorii Twitter. Aceasta este o proprietate care împiedică transmiterea informaţiilor redundante, se arată în articolul publicat de LiveScience.

“Asemenea jurnaliştilor, nu vrei ştirea de ieri”, a caracterizat procesul Stefan Mihalas, neurolog la Institutul Allen pentru Ştiinţa Creierului din Seattle.

Mihalas şi colegul său Michael Buice au comparat trei tipuri diferite de reţele: cea dintre regiunile creierului unui şoarece, o reţea de neuroni individuali ai limbricului C. elegans şi o reţea de utilizatori Twitter. Ei au privit fiecare regiune, neuron sau utilizator Twitter ca fiind un nod şi au examinat probabilitatea cu care fiecare nod era conectat cu cele învecinate.

Toate cele trei tipuri de reţele au demonstrat proprietăţi similare. Spre exemplu, dacă regiunea A din creier este conectată la regiunea B, iar regiunea B la regiunea C, atunci probabil regiunea A este conectată şi la regiunea C. La fel, dacă utilizatorul A l-a urmat pe B, iar pe B pe C, atunci probabil A l-a urmat şi pe C.

Cercetătorii au descoperit că puţine dintre conexiunile din reţele sunt în dublu sens. Aceasta înseamnă că în privinţa creierului şoarecelui puţine regiuni transmit informaţii înapoi. Şi în reţeaua Twitter, oamenii care au mulţi prieteni, îi urmează la rândul lor doar pe o mică parte dintre aceştia.

Natura direcţională a acestor reţele are sens, crede Mihalas, întrucât reduce informaţia redundantă. Chiar dacă datele inutile pot servi la înţelegerea contextului, nu vrem să ne pierdem în context, arată cercetătorul.

 

Comentariile nu sunt permise.