Noi indicii pentru a descoperi forme de viaţă extraterestră

Dacă găsim o planetă violet, atunci avem şanse să găsim şi semne ale unor forme de viaţă extraterestră, susţin cercetători de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.

 

Aceştia cred că primele fiinţe care populau planeta noastră acum 3 miliarde de ani erau bacteriile  violet. Dacă pe exoplantele similare Pământului s-ar găsi microbi asemănători, atunci nuanţa lor distinctivă s-ar putea observa din spaţiu.

Studii prealabile au arătat că am putea detecta amprentele infraroşii ale vegetaţiei de pe exoplanete pe baza semnalului transmis de copaci şi de alte plante care există pe Pământ acum. Alţi oameni de ştiinţă cred că doar identificarea anumitor gaze degajate de atmosfera altor planete ne poate conduce la concluzia că există viaţă în altă parte.

Dar este mai probabil să găsim microbi extratereştri întrucât aceste forme de viaţă au prosperat pe Pământ o eternitate înainte ca formele de viaţă mai complexe să apară şi tot ei vor supravieţui mult timp după ce fiinţele celelalte vor dispărea.

Cercetătorii din Insulele Canare au creat un model de exoplanetă similară Pământului de la începuturile sale şi au elaborat mai multe scenarii, cum ar fi distribuţia continentelor, acoperirea norilor şi posibilitatea ca viaţa microbiană să se dezvolte mai bine pe uscat sau în mare. Ei au descoperit că dacă microbii se înmulţesc pe uscat sau în zonele de coastă bogate în nutrienţi, produc un semnal de identificare în lumină totală care este reflectat de planetă. Dacă trăiesc doar în oceane, culoarea lor e mai greu de observat.

Telescopul Spaţial James Webb, programat să fie lansat în 2018, ar putea măsura un astfel de semnal cu condiţia ca sistemul solar al planetei violet să nu fie prea îndepărtat. Iar soarele planetei în cauză ar trebui să fie şi el destul de mic pentru a nu eclipsa planeta care orbitează, se arată în articolul publicat de www.newscientist.com.

Comentariile nu sunt permise.