Depresia severă ne îmbătrâneşte cu 10 ani

Depresia severă nu afectează doar mintea, ci şi corpul, la nivel celular, grăbind procesul de îmbătrânire, arată rezultatele unui nou studiu.

 

Cercetători din SUA şi Olanda susţin că au descoperit existenţa unei legături între tulburarea depresivă severă (MDD) şi îmbătrânirea accelerată a celulelor.

După ce au examinat celulele albe a peste 2.400 de olandezi care au participat la studiu, au descoperit că aceia care erau diagnosticaţi cu depresie în formă severă aveau telomeri mai scurţi decât subiecţii sănătoşi, informează LA Times. Telomerul este o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom din celulă. De ficare dată când celula se divide, telomerii devin mai scurţi. În cele din urmă devin atât de mici încât celula începe să se închidă.

Oamenii de ştiinţă consideră că scurtarea telomerilor este legată şi de alte afecţiuni specifice bătrâneţii: bolile de inimă, obezitatea, diabetul, cancerul şi problemele mentale. Mai nou, aceste regiuni de ADN sunt privite în conexiune cu depresia în formă gravă.

Persoanele depresive nu fac exerciţii fizice şi încep să aibă obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, însă autorii studiului cred că aceste practici dăunătoare nu sunt cu totul responsabile de scurtarea rapidă a telomerilor.

Analizând lungimea telomerilor, cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de depresie severă timp de aproximativ doi ani, au îmbătrânit cu şapte pănă la zece ani comparativ cu semenii lor sănătoşi.

 

Comentariile nu sunt permise.