Astronaut: social media a început cu misiunea Apollo

Chris Austin Hadfield este primul astronaut canadian care a ieşit în spaţiu. Fost pilot al Forţelor Aeriene, acesta a participat la două misiuni şi a fost comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). El a cântat melodia Space Oddity la bordul ISS.

 

Într-un interviu acordat www.newscientist.com, Hadfield vorbeşte despre zborul în spaţiu şi cum pot oamenii folosi setarea mentală a unui astronaut pentru a trăi mai bine.

Reporter: V-aţi acomodat la viaţa pe Pământ?

Hadfield: Când vezi staţia spaţială zburând deasupra Pământului şi te gândeşti că eşti în cosmos, faci legătura cu faptul că apoi trăieşti în interiorul planetei. E încă greu de conceput cum e posibilă această trecere – înăuntru şi în afară. Dar, în cea mai mare parte a timpului mă simt un om normal.

R: V-a inspirat să deveniţi astronaut faptul că l-aţi văzut pe Neil Armstrong aterizând pe Lună? Ce credeți că vor realiza cei pe care i-aţi inspirat dumneavoastră?

H: Cred că tinerii care vor să ducă mai departe activitatea mea vor avea şansa să trăiască pe staţia spaţială timp de 10 sau 15 ani. Apoi, cu toate cunoştinţele dobândite acolo vor putea să facă o mulţime de lucruri pe Lună. După câteva generaţii, sper să avem motoare mai bune şi surse de energie mai puternice şi să mergem cu curaj acolo unde nimeni n-a mai ajuns – pănă pe Marte şi dincolo de ea.

R: Ca astronaut, aţi beneficiat de avantajele tehnologiei moderne, cum ar fi social media? Aţi schimba aceste avantaje cu posibilitatea de a fi unul dintre pionerii spaţiului?

H: Am fost norocos că am putut să beneficiez de amândouă. Acum 18 ani, când am zburat prima dată în spaţiu, versiunea mea de social media era un radio de amator şi o cameră video. Am făcut fotografii şi am avut o grămadă de impresii despre această experienţă dar n-am avut cum să le împărtăşesc.

Însă, privind înapoi, momentul când Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună, reprezintă începutul social media. Un eveniment rar al umanităţii a fost transformat într-un show TV. Totul era în direct, toate suişurile şi coborâşurile, toate comentariile. Şi transmisiunea a avut un impact enorm întrucât cei doi astronauţi au împărtăşit lumii noutatea absolută şi impresiile la cald trăite de ei.

R: Faptul că aţi văzut oameni în spaţiu v-a făcut să interpretaţi melodia Space Oddity?
H: Sigur. Când suntem în spaţiu nu ne zbatem să rămânem în viaţă, încercăm să ne îndeplinim toate misiunile, să raţionalizăm această experienţă extraordinară şi s-o stocăm în noi înşine. Era firesc să avem muzică pe staţia spaţială. Cheia înregistrării melodiei Space Oddity era faptul că acest cântec a atins generaţii întregi, fiind o reflexie culturală a capacităţilor tehnologice ale umanităţii. Eu am avut posibilitatea să pun acest cântec în mediul despre care vorbesc versurile şi i-a ajutat pe oameni să regândească întreaga experienţă. Zborul în spaţiu nu este doar o ocazie să facem experimente, este o extensie a culturii noastre.

R: În cartea dvs. vorbiţi despre faptul că oamenii pot folosi setarea mental a unui astronaut pentru a trăi mai bine pe Pământ.
H: “Care este următorul lucru care mă va ucide?”  este un fel de mantră pentru piloţi şi astronauţi. Lecţia pe care o pot învăţa oamenii este că trebuie să privească cu curaj la lucrurile de care se tem şi să înţeleagă de ce. Nu trebuie să staţi şi să speraţi că lucrurile nu se vor întâmpla pentru că nu vreţi să vă pregătiţi pentru ele. Se vor petrece oricum, că sunteţi sau nu sunteţi pregătiţi.

R: V-aţi retras din activitatea de astronaut, dar vă veţi întoarce în spaţiu ca turist?

H: Da, va fi amuzant. Acum nu este posibil acest lucru, dar într-un final vor avea succes. Este foarte scumpă călătoria şi nu sunt o persoană bogată. Nu ştiu dacă voi reuşi să economisesc bani pentru un zbor într-un loc în care am trăit deja. Dar dacă scade preţul sau câştig la loterie, de ce nu?

 

Comentariile nu sunt permise.