Satelitul Goce a aterizat pe Pământ

Satelitul Goce, lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a reintrat în atmosfera Pământului, luând foc în timpul aterizării.

 

Potrivit unor estimări, este posibil ca rămăşiţe ale satelitului, care cântărea o tonă, să fi căzut într-o zonă cuprinsă între Asia de Est, partea de vest a Oceanului Pacific şi Antarctica, informează BBC.

Supranumit “Ferrari-ul spaţial” datorită aspectului său neted şi lucios, Goce este prima misiune iniţiată de ESA care se încheie fără controlul Agenţiei din ultimii 25 de ani. Odată ce a rămas fără combustibil, gravitaţia şi-a spus cuvântul iar acesta a plonjat inevitabil în atmosferă. Potrivit statisticilor zilnic aterizează pe Pământ deşeuri spaţiale.

Satelitul era operat la o altitudine foarte mică, de 224 kilometri, cea mai joasă folosită de oamenii de ştiinţă, şi avea nevoie de alimentare constantă de la un motor electric pentru a se menţine în spaţiu. Însă, în ultima lună rezervele sale de combustibil s-au epuizat.

Goce era dotat cu un gradiometru (instrument folosit pentru a măsura gravitaţia) sofisticat, alcătuit din materiale compozite şi despre care se credea că sunt mai rezistente şi nu vor lua foc.

Satelitul a fost observat ultima dată în noaptea de duminică spre luni, când se afla la o altitudine de 121 de kilometri deasupra Antarcticii. El avea combustibil şi un propulsor care să-l direcţioneze către Estul Noii Zeelande, în apele oceanului.

Principalul obiectiv al lui Goce a fost acela de a realiza hărţi cu variaţia forţei de gravitaţie de-a lungul Pământului.

Comentariile nu sunt permise.