Paşi mici dar siguri pentru a salva viaţa bebeluşilor

În fiecare an unul din zeze bebeluşi din lume se nasc prematur şi peste un million dintre aceştia mor. O nouă metodă de măsurare a tălpii lor la naştere i-ar putea salva.

 

Este considerată naştere prematură aducerea pe lume a unui copil înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Aceasta poate genera afecţiuni grave micuţului.

Problema naşterii premature este un fenomen îngrijorător în special în Asia de Sud şi Africa din zona Saharei, întrucât în aceste regiuni 80% dintre nou-născuţi mor în urma complicaţiilor apărute la naşterea înainte de termen.

Totuşi, multe vieţi pot fi salvate cu un sfat şi o măsurătoare simplă pe care o pot face mamele acasă, informează BBC.

Un grup de cercetători din mai multe ţări a creat un carton cu două tălpi de bebeluşi, una aparţinând unui bebeluş născut la termen şi cealaltă unui copil prematur. Femeile pot măsura talpa propriului micuţ şi dacă aceasta este mai mică decât talpa cea mică de pe carton, atunci trebuie să fie convinse că au adus pe lume un bebeluş înainte de termen şi acesta trebuie dus de urgenţă la cel mai apropiat spital.

Măsura poate părea rudimentară pentru mamele din ţările civilizate care sunt asistate de medici în timpul sarcinii şi la naştere, beneficiază de echipamente medicale performante. Însă, în ţările lumii a treia aproximativ 40% dintre femei nasc singure, eventual cu ajutorul unei moaşe din sat.

Mai mult, acestea nici nu pot spune cu siguranţă când a fost conceput copilul şi e foarte greu să-şi dea seama dacă au adus pe lume un bebeluş prematur.

“Dacă un copil se naşte cu o greutate între 2,4 kg şi 2,1 kg, acesta este mai vulnerabil la infecţii şi alte probleme de sănătate”, a declarat Dr. Joanna Schellenberg de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra pentru BBC.

Dr. Schellenberg a participat alături de câţiva colegi la un proiect în Tanzania denumit “Protejează nou-născutul” (Mtunze Mtoto Mchanga).

Un voluntar compară talpa bebeluşilor cu două imagini la scară imprimate pe un carton laminat. Dacă talpa micuţului e mai mică decât cea mai mică talpă reprezentată pe carton, care are aproximativ 67 mm, atunci mama e sfătuită să meargă la un spital. Dacă la măsurătoare se constată că dimensiunea este între valoarea normală şi cea mică, atunci mama este informată care sunt măsurile suplimentare pe care trebuie să le ia pentru a-l îngriji cât mai bine pe copil.

Deşi cartonul cu imaginile la scară a două tălpi de bebeluşi este conceput pentru primele cinci zile după naştere, el ar trebui folosit în primele două zile de viaţă ale micuţilor, întrucât ei sunt expuşi riscurilor de când apar pe lume.

 

Comentariile nu sunt permise.