Persoanele bilingve îşi antrenează creierul pentru a face faţă demenţei

Capacitatea de a vorbi două limbi poate avea un efect mai puternic decât medicamentele, încetinind dezvoltarea demenţei cu cinci ani, se arată într-un studiu recent.

 

Potrivit cercetătorilor persoanele care vorbesc două limbi au o minte mai exersată, capabilă să găsească rezerve atunci când boala se instalează. Însă, cunoaşterea a mai mult de două limbi străine nu aduce avantaje suplimentare, se arată în articolul publicat de Daily Mail.

Acesta este cel mai extins studiu care leagă demenţa de capacitatea de a vorbi două limbi şi a fost organizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh şi Institutul  de Ştiinţe Medicale Nizam, din Hyderabad, India.

Aceştia au analizat vârsta la care 650 de pacienţi din Hyderabad au fost diagnosticaţi cu teribila afecţiune. 60% dintre ei erau bilingvi. Rezultatele au arătat că cei care vorbeau două limbi au dezvoltat boala în medie cu 4,5 ani mai târziu decât ceilalţi. Alzheimer se poate instala cu trei ani mai târziu, iar demenţa frontotemporală cu şase ani, au mai descoperit cercetătorii.

Pacienţii bilingvi tind să dezvolte demenţă la 65 de ani, pe când cei monolingvi la 61. Chiar şi oamenii analfabeti, dar vorbitori a două limbi se bucură de aceleaşi avantaje, ceea ce demonstrează că nu educaţia încetineşte apariţia bolii. Ei sugerează că trecerea la sunete diferite, proprii diverselor limbi, conceptele şi structurile gramaticale diferite îi permit creierului să se antreneze. Studii viitoare vor arăta dacă trainingul creierului poate amâna instalarea demenţei. 

Comentariile nu sunt permise.