Dormi prea mult? Vezi ce ascunde acest obicei

Somnul în exces are efecte la fel de rele ca lipsa somnului. Cu toţii ştim cât de important este să ne odihnim.

 

Afecţiunile cardiovasculare, obezitatea şi slăbirea sistemului imunitar sunt puse pe seama faptului că nu dormim suficient. În medie, o persoană petrece cam 33% din viaţă dormind.

Însă când este prea mult? Ce înseamnă că dormim prea mult? Şi dacă ni se întâmplă acest lucru, care este cauza?

Specialiştii recomandă să dormim între şapte şi nouă ore pe zi, însă în anumite momente din viaţă putem avea nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă. Russell Sanna, director executiv la Şcoala de Medicină Harvard susţine că oamenii au nevoie de mai mult somn decât de obicei atunci când se refac după o boală, o operaţie majoră sau au trecut la un alt fus orar.

În orice caz, şi dacă putem dormi 12 ore pe zi nu înseamnă că trebuie să facem acest lucru. Potrivit Dr. Lisa Shives, director al Institutului Northshore de Medicina Somnului din Evanston,  Illinois, ameţeala provocată de prea mult somn este cunoscută ca “beţia somnului”. Somnul prelungit doar în anumite perioade nu generează probleme de sănătate, însă persoanele care dorm frecvent foarte mult şi se trezesc confuzi ar trebui să consulte un medic, se arată în articolul publicat de CNN.

Somnul prelungit pe timp de zi sau de noapte este asociat cu o boală numită hipersomnolenţă. În loc să se simtă obosiţi, cei care au acest diagnostic moţăie de mai multe ori pe zi, chiar la serviciu sau în timpul unei conversaţii. Ei nu se simt revigoraţi după somn, chiar se trezesc dezorientaţi. Alte simptome ale bolii mai sunt anxietatea, stare de nelinişte, lipsa poftei de mâncare şi probleme de memorie, dar şi dificultăţi de adaptare la activităţile sociale.

Cauza bolii poate fi o altă dereglare a somnului, o disfuncţionalitate a sistemului nervos autonom, abuzul de droguri sau alcool sau o vătămare a sistemului nervos central. Afecţiunea mai poate apărea şi în urma consumului anumitor medicamente.

Somnul în exces a fost asociat cu probleme ale tiroidei, rinichilor, ficatului, cu depresia şi demenţa.

În general, oamenii care dorm prea mult sau prea puţin au o rată de mortalitate mai mare.

Comentariile nu sunt permise.