“Accident de maşină argintie” ar putea deveni cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie

S-a deschis sezonul licitaţiilor la New York, iar amatorii de artă trebuie să fie pregătiţi întrucât se anunţă preţuri fabuloase.

 

Una dintre cele mai importante lucrări scoase la vânzare este o pictură a lui Andy Warhol “Accident de maşină argintie (Dublu Dezastru),” o pictură povocatoare în două părţi, pe care galeria Sotheby’s estimează că poate obţine 80 de milioane de dolari la licitaţia din 13 noiembrie.  Pictura a fost văzută în public o singură dată în ultimii 26 de ani. Recordul de vânzare pentru o lucrare Warhol este de 71.7 milioane de dolari pentru “Accident de maşină verde (Maşină verde în flăcări I),” şi a fost stabilit în 2007, informează Huffington Post.

Pe 12 noiembrie Christie’s oferă un triptic din 1969 realizat de Francis Bacon cu prietenul său şi artistul Lucian Freud. Casa de licitaţii susţine că “Trei studii ale lui Lucian Freud” ar putea răsturna recordul de 86 de milioane de dolari al artistului, stabilit în 2008 pentru “Tripticul” său din 1976.

Rămâne de văzut dacă va fi depăşită suma plătită la licitaţia organizată de casa Sotheby’s în vara anului 2012, când lucrarea lui Edvard Munch “Ţipătul” a ajuns la aproape 120 de milioane de dolari. Aceasta este cea mai scumpă pictură vândută până acum la o licitaţie.

Andy Warhol a realizat patru picturi în seria “Moarte şi dezastru”. Celelalte trei sunt în muzee.

Comentariile nu sunt permise.