Avem 40 de miliarde de şanse să trăim pe altă planetă

Astronomi de la Universităţile Berkeley-California şi Hawaii, SUA, au dat publicităţii un studiu în care se arată că există foarte multe planete asemănătoare Pământului în galaxia noastră.

 

Cercetătorii au descoperit că există aproximativ 40 de miliarde de planete similare celei pe care trăim noi, cea mai apropiată aflându-se la doar 12 ani lumină. Aşadar, avem 40 de miliarde de şanse să ajungem să trăim pe alte planete.

În total, aproape 8,8 miliarde de stele din galaxia noastră au în jurul lor planete care au dimensiunea Pământului şi au o temperatură la suprafaţă favorabilă dezvoltării vieţii, informează USA Today. Dar mult mai multe stele (cele care nu sunt similare Soarelui nostru) au planete pe care ar putea exista viaţă, aşa se explică numărul fabulos descoperit de astronomii americani.

Pentru a exista viaţă pe o planetă temperaturile trebuie să fie potrivite, să existe o aşa-numită “zonă locuibilă”. Aşadar sunt necesare temperaturi călduţe, aşa încât apa să nu îngheţe, dar nici să nu se evapore, să rămână lichidă. “Apa în formă lichidă este considerată o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea vieţii”, susţine Geoffrey Marcy, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley.

Descoperirea s-a bazat pe o analiză statistică foarte atentă a observaţiilor realizate de telescopul Kepler, observatorul spaţial lansat în 2009 şi realizat special pentru a localiza planete din jurul altor stele.

Profesorul Marcy a mai spus că galaxia noastră nu este singura din univers, există miliarde de galaxii, fiecare având aproximativ acelaşi număr de stele. Aşadar, dacă ne raportăm la întreg universul, probabil că există miliarde şi miliarde de planete asemenea Terrei.

“Descoperirile sunt serioase, însă citind studiul cu atenţie, vedem că numerele vehiculate nu sunt foarte sigure”, a declarat astronomul Sara Seager, care nu a participat la realizarea studiului. “Concluzia generală este că planete mici se găsesc peste tot”.

“În ultimii ani a apărut un fel de consens printre oamenii de ştiinţă că există planete asemănătoare Pământului, deci, în această privinţă, descoperirea nu vine ca o surpriză uriaşă”, a spus astronomul David Kipping de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. “Însă acest studiu se remarcă prin efortul autorilor de a dezvolta o metodă complet independentă de  măsurare a numărului planetelor” a completat Kipping.

Comentariile nu sunt permise.