Încălzirea globală aduce foamete, sărăcie şi chiar războaie

Multe dintre problemele lumii moderne – foamete, sărăcie, inundaţii, caniculă, secetă, boli şi războaie, se vor accentua pe măsură ce va creşte încălzirea globală.

 

Un rezumat al unui raport ştiinţific internaţional conţinând aceste concluzii s-a “scurs” pe un site.

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace, Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice, va lansa în luna martie 2014 un raport privind modul în care încălzirea globală afectează deja modul de viaţă al oamenilor şi evoluţiile viitoare, inclusiv scăderea venitului la nivelul tuturor ţărilor.

Oraşele, în care locuiesc cei mai mulţi oameni, sunt cele mai vulnerabile, iar foarte puternic sunt afectaţi şi săracii lumii.

“De-a lungul secolului 21, schimbările climatice vor reduce creşterea economică şi va creşte sărăcia, siguranţa hranei va fi periclitată şi vor apărea noi zone de sărăcie, în special în mediul urban”, se arată în raport, potrivit Fox News. “De asemenea, încălzirea globală va exacerba sărăcia în ţările cu venit mic şi mediu spre mic şi va genera lipsuri în cele cu venituri medii şi mari, sporind inegalităţile dintre oameni.”

Niciuna dintre relele cu care se va confrunta omenirea potrivit raportului nu este generat doar de încălzirea globală şi nu este aceasta cauza numărul unu. Dar o lume în care temperaturile sunt mai ridicate, în care sunt ploi torenţiale şi secetă prelungită favorizează agravarea fenomenelor.

Spre exemplu, până în 2050 schimbările climatice vor avea un impact major asupra sănătăţii oamenilor, accentuând problemele care există deja. Dacă emisiile de dioxid de carbon vor fi în creştere, aşa cum se observă în prezent, combinaţia de temperaturi ridicate şi umiditate din unele zone şi în anumite interval ale anului vor face imposibilă cultivarea hranei sau desfăşurarea de activităţi în aer liber, se mai arată în rezumatul preluat de Fox News.

În acelaşi raport încălzirea globală este legată indirect de creşterea riscului de conflict, de la violenţe la război civil, proteste şi violenţe interetnice.

Raportul analizează riscurile cu care se confruntă fiecare continent şi care sunt ţările care se pot adapta la condiţiile dificile. Dacă în America de Nord probleme pot fi generate de incendiile de pădure, caniculă şi inundaţii, apa, fie că e în cantităţi prea mari sau prea mici, reprezintă îngrijorarea majoră pentru Europa, America de Sud, Asia. America de Sud şi Asia trebuie să se mai preocupe şi de crizele de hrană generate de secetă. În Africa apar toate riscurile enumerate, la care se mai adaugă: foamete şi maladii. Australia şi Noua Zeelandă se vor confrunta cu pierderea ecosistemelor de corali, iar locuitorii din insule trebuie să se teamă de inundaţii.

Comentariile nu sunt permise.