E posibil un eveniment astronomic similar celui de la Bethlehem?

Astronomi de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, au calculat care sunt şansele ca în următorii 50 de ani o supernovă să apară în galaxia noastră şi să fie vizibilă de pe Pământ.

 

Rezultatele au arătat că folosind un telescop cu radiaţii infraroşii sunt 100% şanse să vedem acest fenomen astronomic, similar celui petrecut la Bethlehem, care a vestit naşterea lui Isus. Probabilitatea de a observa evenimentul cu ochiul liber este mai mică, de doar 20%.

Stelele devin supernove atunci când combustibilul lor nuclear este epuizat, iar nucleul explodează în mod violent, expulzând masa corpului ceresc în spaţiu.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle până în prezent ce se întâmplă la începutul unei supernove, care este, de fapt, moartea unei stele. Ultima supernovă foarte luminoasă a fost observată în Calea Lactee în 1604, la aproximativ 20.000 de ani lumină de Pământ, de către Johannes Kepler, pe când acesta se afla în nordul Italiei.

“O dată la câteva zile pot fi văzute supernove în afara galaxiei noastre,” a explicat Scott Adams, doctorand la Universitatea din Ohio şi membru al echipei care a făcut această prognoză.

“Dar din aceste fenomene putem învăţa puţine lucruri, pe când cele petrecute în Calea Lactee ne pot ajuta să înţelegem mai bine fenomenul. Detectorii neutrino şi cei ce folosesc unde gravitaţionale sunt sensibili doar la ceea ce se petrece în galaxia noastră, în care supernovele apar doar o dată sau de două ori într-un secol”, a adăugat Adams, citat de www.pentagonpost.com.

Un eveniment similar este posibil să fi generat apariţia stelei luminoase care a vestit naşterea pruncului Isus, conform Bibliei. Această explicaţie a fost ulterior susţinută şi de Papă. Benedict XVI, fostul cardinal Ratzinger, a scris într-o carte publicată anul trecut că Steaua de la Bethlehem, care i-a ghidat pe cei trei crai, a fost o supernovă.

 

Comentariile nu sunt permise.