S-a deschis prima expoziţie de artă yoga

Institutul Smithsonian a organizat ceea ce curatorii spun că ar fi prima expoziţie despre istoria şi arta vizuală a yoga, despre originile şi evoluţia ei de-a lungul timpului.

 

Galeria Smithsonian Sackler va expune lucrări cu tema “Yoga: Arta tranformării” în luna ianuarie 2014. Acestea vor ajunge apoi la Muzeul de Artă Asiatică din San Francisco şi la Muzeul de Artă din Cleveland.

Curatorii au reunit sculpturi indiene, manuscrise şi picturi, dar şi postere, ilustraţii, fotografii şi filme care evidenţiază istoria yoga de-a lungul a 2.000 de ani, informează ABC News.

Julian Raby, directorul muzeului, a declarat că în spatele expoziţiei stau ani de cercetări, care pun într-o lumină nouă înţelesurile tehnicii yoga. “Vom prezenta pentru prima dată o arhivă spectaculoasă, dar ignorată până în prezent. Această arhivă constă în creaţii culturale vizuale din India care sunt legate de yoga şi care se întind pe două milenii.”

Învăţători vor susţine cursuri de yoga în galeriile muzeului şi va fi organizat un simpozion dedicate învăţăceilor şi pasionaţilor de această cultură. Curatorul Debra Diamond a susţinut că Smithsonian a împrumutat unele dintre cele mai mari opere de artă ale artei indiene, o parte dintre obiecte nu au mai fost expuse niciodată.

Expoziţia îşi propune să analizeze concepte şi practici ale tradiţiei yoga, inclusiv meditaţia şi poziţii din arta indiană care datează de acum câteva sute de ani. Prima piesă este o sculptură din secolul 11 reprezentând un învăţător de yoga care stă în poziţia lotus cu picioarele încrucişate, care semnifică iluminare. “Asemenea sculpturi erau expuse în timple hinduiste aşa încât oamenii să-l vadă pe învăţător şi să înţeleagă puterea de transformare pe care o are yoga” a spus Diamond.

De asemenea, în cadrul galeriei dedicate artei yoga vor mai putea fi regăsite trei sculpturi în mărime naturală cu zeiţe yoghine din temple hinduiste care ilustrează credinţa că puterile feminine pot fi folosite de practicanţii yoga pentru a dobândi puteri divine şi iluminare.

Comentariile nu sunt permise.