Nivelul glicemiei influenţează memoria

Păstrarea glicemiei la un nivel cât mai redus ne poate ajuta să avem o memorie mai bună la bătrâneţe, se arată într-un nou studiu.

 

“Rezultatele investigaţiilor noastre demonstrează că şi oamenii care au un nivel al glicemiei normal, dacă încearcă să-l reducă se pot proteja de problemele de memorie sau cognitive apărute cu înaintarea în vârstă” suţine dr. Agnes Floel, neurolog la Universitatea de Medicină Charite din Berlin.

Studii anterioare au stabilit că există legătură între un nivel ridicat al glucozei în sânge (care determină oricum apariţia diabetului) şi Alzheimer, se arată în articolul publicat de www.cbsnews.com.

Oamenii cu un nivel normal al glucozei în sânge sunt calificaţi cu un procent cuprins între 4.5 şi 6% (este vorba de procentul hemoglobinei din sânge care se leagă cu molecule de glucoză). Un procent de 6.5 sau mai mare de această cifră indică diabetul, în timp ce 5.7 sau 6.4 arată că avem de-a face cu un prediabetic.

Studiul realizat la Berlin a pornit de la premiza că păstrarea unui nivel scăzut al glicemiei are rol preventiv. Cercetătorii au recrutat 140 de persoane care aveau în jur de 63 de ani, nu fuseseră diagnosticaţi cu diabet şi nu aveau probleme de memorie. Oamenii de ştiinţă le-au dat participanţilor la studiu un test de memorie şi le-au luat analize de sânge pentru a identifica nivelul glucozei. Ei au fost grupaţi în funcţie de nivelul glicemiei. Într-unul dintre teste au fost rugaţi să-şi amintească 15 cuvinte la 30 de minute după ce le-au auzit. De asemenea, le-au fost făcute tomografii pentru a măsura hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de construirea memoriei.

Rezultatele au arătat că persoanele cu un nivel mai scăzut al glucozei în sânge au obţinut un punctaj mai bun la testele de memorie. Tomografiile au demonstrat că participanţii cu valori glicemice mari aveau şi un hipocampus mai mic.

Floel a declarat că efortul de a ţine sub control consumul de calorii sau exerciţiile fizice intense pot preveni apariţia problemelor de memorie.

Şi cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle au arătat că nivelul ridicat al glicemiei poate creşte riscul de demenţă.

Comentariile nu sunt permise.