Pălmuirea copiilor când sunt mici le poate afecta capacităţile cognitive

Un studiu arată că obiceiul de a pălmui copiii când sunt mici îi face să devină mai agresivi atunci când cresc şi dezvoltă probleme de vocabular.

 

Cercetători de la Universitatea Columbia (SUA) au analizat 1.500 de familii şi au descoperit că gesturile de corecţie aplicate de părinţi pot afecta inclusiv capacităţile cognitive ale celor mici.

“Încercăm să aflăm dacă pălmuirea copiilor are efect direct asupra dezvoltării creierului când copiii sunt mici sau dacă familiile care le aplică corecţii fizice micuţilor le citesc mai puţin şi folosesc un limbaj mai simplu” a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat şi principalul autor al studiului.

Cercetătorii au descoperit legături directe între pălmuirea copiilor la 5 ani şi comportamentul lor de la 9 ani. În comparaţie cu cei care nu au fost niciodată loviţi de mamele lor, copiii care au fost “atinşi” cel puţin de două ori pe săptămână s-au dovedit mai agresivi şi mai predispuşi la a încălca regulile. Apoi, testele au arătat că băieţii devin mai agresivi decât fetiţele.

Efectele corecţiilor aplicate de taţi sunt diferite. În comparaţie cu cei care nu au fost pălmuiţi, cei agresaţi de taţi au dovedit că nu stau foarte bine la examenele de vocabular.

Concluzia autorilor studiului este că trebuie să ne gândim cu atenţie asupra efectelor pe care pălmuirea le are asupra copiilor. Mulţi părinţi cred că fac un lucru bun aplicând mici corecţii, această atitudine e greu de schimbat. Întrucât ei au fost loviţi în copilărie şi cred că au ajuns adulţi fără probleme, nu acceptă uşor că fac un lucru greşit.

Comentariile nu sunt permise.