Somnul îi permite creierului să se ferească de boli

Potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical Universitar Rochester, în creierul nostru se produc schimbări majore în timpul somnului.

Se pare că atunci când dormim creierul elimină reziduuri şi se fereşte de boli. Oamenii de ştiinţă încearcă astfel să explice de ce ne petrecem o treime din viaţă dormind. Ei cred că somnul poate ajuta la tratamentul demenţei şi al altor probleme neurologice.

Cercetătorii au observant în laboratoare, în cadrul unor experimente pe şoareci, că reziduurile celulare sunt eliminate prin venele creierului în sistemul circulator al corpului şi apoi în ficat. Aceste substanţe eliminate includ şi beta-amiloid, o proteină a cărei acumulare în exces reprezintă un factor declanşator pentru Alzheimer.

Pentru a permite eliminarea reziduurilor, este injectat lichid cerebrospinal prin ţesuturile creierului. Procesul este accelerat în timpul somnului întrucât celulele creierului se contractă cu 60%, permiţând lichidului să pătrundă mai rapid şi să acţioneze în creier. Toate aceste operaţiuni au loc în sistemul limfatic, care se pare că este de zece ori mai activ în timpul somnului decât în starea de veghe, se arată în articolul publicat de news.ninemsn.com.au.
“Creierul nostru dispune de o cantitate limitată de energie. Poţi să ţi-l imaginezi dând o petrecere. Fie întreţine oaspeţii, fie face curat, nu le poate face pe amândouă în acelaşi timp”, a declarat Maiken Nedergaard, coordonatorul studiului.

Comentariile nu sunt permise.