Meteoritul căzut în Rusia are 4,5 miliarde de ani vechime

Scafandrii ruşi au recuperat din lacul Chebarkul o bucată din roca spaţială care a explodat pe 15 februarie 2013 deasupra localităţii Chelyabinsk, în Rusia.

Oamenii de ştiinţă estimează că meteoritul din care provine are o vechime de 4,5 miliarde de ani sau e la fel de vechi ca sistemul solar. Potrivit unora dintre cercetători roca avea aproximativ 17 tone la intrarea în atmosferă, în timp ce alţii susţin că nu cântărea mai mult de 10 tone.

Obiectul care a plonjat în apa îngheţată a lacului a făcut o gaură de şase metri în diametru. După scoaterea din lac, roca s-a rupt în trei bucăţi mari în urma încercărilor de cântătire, apoi s-a defectat şi cântarul după ce a ajuns la 570 de kilograme.

Dr. Caroline Smith, curator de meteoriţi la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a confirmat că obiectul extras de pe fundul lacului este o bucată de meteorit întrucât prezintă caracteristicile clasice: crustă de topire (crustă de culoare închisă, la suprafaţa unor meteoriţi, produsă prin încingerea datorată frecării cu aerul) şi regmalipte (adancituri săpate de aer la suprafaţa meteoriţilor în cursul trecerii prin atmosferă).  Smith a declarat pentru BBC News că meteoritul trece prin atmosferă ca o minge de foc şi aşa se explică crusta formată.

Comentariile nu sunt permise.