Călugărul care a fondat prima mânăstire tibetană în Occident, ucis în China

Călugărul Akong Rinpoche, care a fost asasinat săptămâna trecută în China, a luptat să păstreze o întreagă tradiţie culturală, departe însă de ţara sa.

Popularitatea budismului în Occident în ultima jumătate de secol a surprins şi a înspăimântat în egală măsură. Dincolo de amplasarea unor statui, au fost înfiinţate sute de centre, unele dintre cele mai dinamice lăcaşuri fiind fondate de budiştii tibetani.

Având în vedere că Tibetul a avut puţine contacte cu modernitatea până în secolul 20, aceasta a fost o poveste de export cultural extraordinară, potrivit The Guardian.

Choje Akong Rinpoche a fost cofondator al primei mânăstiri tibetani din Occident. De mic a fost luat de la familia sa de nomazi şi dus la o mănăstire, fiind considerat reîncarnarea unei personalităţi importante, apoi a fost numit mare învăţător.

La 19 ani, după ce a fost martorul venirii chinezilor în Tibet, care au distrus mii de mănăstiri, a plecat pe jos în India. În 1963 a emigrat în Marea Britanie, ajungând să cureţe grupuri sanitare în Oxford pentru a-şi ajuta un conaţional care venise la studii.

Mânăstirea Samye Ling, înfiinţată în 1963 la graniţa cu Scoţia, este o instituţie în care refugiaţii îşi găsesc sprijin, încurajând voluntariatul. Unii au găsit influenţa tibetană ca fiind foarte interesantă, alţii au fost reţinuţi de abordarea excesiv de bogată în ritualuri.

Akong Rinpoche era un tradiţionalist şi una dintre motivaţiile acţiunilor sale era păstrarea budismului tibetan intact în faţa eforturilor opresive ale Chinei. În ultimii ani îşi formase o echipă care strângea manuscrise originale pe care le copia şi scotea din Tibet pentru a le salva. Era în joc o întreagă tradiţie culturală, periclitată de autoritarismul chinez.

Akong a fost ucis săptămâna trecută cu mai multe lovituri de cuţit, în oraşul Chengdu din sud-vestul Chinei. Aparent a fost vorba de un jaf, căruia i-au căzut victime şi un nepot al călugărului şi şoferul celor doi.

Comentariile nu sunt permise.