Noi viruşi gigantici sunt analizaţi de cercetători

Au fost descoperiţi Pandoravirus salinus, pe coastele din Chile şi Pandoravirus dulcis, într-un iaz din Melbourne, Australia.

Aceşti viruşi gigantici nu au nimic în comun cu alţi viruşi gigantici descoperiţi în trecut, Mimivirus sau Megavirus chilensis, despre care cercetătorii credeau că sunt cei mai mari din lumea virală şi cei mai complexi din punct de vedere genetic.

Doar 6% dintre proteinele codificate de viruşii Pandora sunt similare celor cunoscute de la alţi viruşi sau organisme celulare. Având un genom foarte mare, Pandoravirus salinus a demonstrat că viruşii pot fi mai complexi decât celulele eucariote.

O altă particularitate a noilor organisme descoperite este că nu au gene, ceea ce le permite să dezvolte o proteină asemenea unei capsule proteice, care este structura de bază a viruşilor tradiţionali.

Deşi au fost observate aceste particularităţi, viruşii Pandora au aceleaşi caracteristici ca organismele din categoria cărora fac parte: nu au ribozom, nu produc energie şi nu se divid.

Descoperirea arată că viaţa unei celule ar fi putut apărea cu o varietate mult mai mare a formelor pre-celulare decât se credea, având în vedere că noii viruşi gigantici nu au echivalent printre cele trei domenii recunoscute ale vieţii celulare: eucariotele, eubacteriile şi archaea (microorganisme unicelulare), informează www.sciencedaily.com.

Comentariile nu sunt permise.