A fost inventat cel mai precis ceas cosmic

Un profesor australian a inventat cel mai precis obiect de măsurare a timpului, un ceas cosmic cu yterbiu care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă cosmosul.

 

Ceasul utilizează atomii unui element foarte rar, yterbiu şi este construit de o echipă de cercetători de la Universitatea Western Australia, conduşi de profesorul John McFerran. Acesta spune că îi place să creadă că produsul muncii lor este mai degrabă cea mai precisă maşinărie contruită de om, şi nu un ceas.

Spre deosebire de ceasurile atomice obişnuite, care folosesc microundele, cele bazate pe yterbiu vor funcţiona la frecvenţe optice mai mari, permiţând împărţirea timpului în intervale mai mici, de sute de mii de ori mai mici, cu scopul de a avea măsurători cât mai precise.

“Pentru a-l crea, avem nevoie de un mix de lasere, optică, electronică, oţel inoxidabil şi un sistem de vacuum foarte puternic pentru a izola atomii”, susţine McFerran.

Sistemul laser răceşte şi încetineşte mişcarea atomilor de yterbiu, iar în combinaţie cu un câmp magnetic, îi prinde între nişte zăbrele, fiind apoi loviţi cu un laser galben foarte pur şi stabil la o frecvenţă specifică. Acest proces va determina electronii din atom să ajungă la o stare energetică foarte mare.

Când va fi finalizat, acesta va fi singurul ceas optic bazat pe atomi, notează www.abc.net.au, şi singurul din emisfera sudică.

Pe lângă yterbiu, în diverse părţi ale lumii sunt folosite aluminiul, mercurul şi stronţiul pentru a construi ceasuri atomice care să le permită oamenilor de ştiinţă să afle ce combinaţie de ceasuri este cea mai potrivită pentru o viitoare definiţie internaţională standard a secundei.

Comentariile nu sunt permise.