Elefanţii înţeleg gesturile oamenilor

O echipă de cercetători britanici a demonstrat că elefanţii africani au o înţelegere instinctivă a gesturilor umane, potrivit BBC News. Aceştia le-au pus pe mamifere să aleagă între două găleţi identice, apoi le-au arătat printr-un gest pe cea care conţine hrană ascunsă. Elefanţii au ales corect.

 

Pentru acest studiu au fost utilizaţi elefanţi ţinuţi captivi la o rezervaţie din Zimbabwe. Profesorul Richard Byrne, coautor al studiului, a spus că elefanţii cercetaţi au fost salvaţi de la operaţiuni de sortare şi instruiţi pentru călărit.

“Mamiferele au fost instruite în special să răspundă la comenzi vocale, nu au fost folosite deloc gesturi” a arătat Byrne.

Concluzia cercetătorilor este că elefanţii au abilitatea naturală de a înţelege gestul oamenilor de a arăta un obiect şi că acest tip de comportamente ar putea explica faptul că au putut fi domesticiţi cu succes.

Profesorul Byrne a susţinut că cercetarea asupra elefanţilor le-a permis să realizeze o hartă a copacului evoluţionist.

“Elefanţii sunt atât de îndepărtaţi de noi în schema evoluţionistă, iar dacă găsim abilităţi asemănătoare cu ale oamenilor la acest animal, care nu a avut strămoşi comuni cu omul de peste 100 de milioane de ani, atunci putem fi siguri că el a evoluat complet separat şi că avem de-a face cu o evoluţie convergentă”, a mai declarat Byrne.

Comentariile nu sunt permise.