Apocalipsa a lovit un alt sistem planetar

În timp ce studiau o stea căzătoare, astronomii au găsit dovezi ale unei apocalipse produse într-un sistem planetar similar cu al nostru, informează The Sydney Morning Herald.

Rămăşile unui asteroid apos sugerează că sistemul respectiv adăpostea planete locuibile, asemenea Pământului, cu sute de milioane de ani în urmă.

Dacă pe aceste planete au existat fiinţe inteligente probabil le-au părăsit (presupunând că aveau mijloace de călătorie în spaţiu) sau au dispărut întrucât soarele lor a explodat şi apoi s-a prăbuşit într-o pitică albă (o pitică albă este restul unei stele care și-a încheiat ciclul normal de viață și a încetat să mai întrețină fuziune nucleară).

Asemenea piticii albe GD61, se crede că şi Soarele va muri, mai întâi transformându-se într-un Gigant Roşu, apoi contractându-se şi ajungând o materie super densă de cenuşă fierbinte şi lucitoare, care va avea doar câteva mii de kilometri în diametru.

În perioada de încheiere a ciclului de viaţă, Soarele va radia ceea ce mai rămâne din căldura sa mai multe milioane de ani înainte de a muri şi de a se răci, transformându-se într-un pitic negru.

Astronomii care au studiat lumina emisă de GD61, localizată la 150 de ani lumină de Terra, au descoperit foarte multe elemente cum ar fi magneziul, siliciu şi fier, dar şi oxigen, care indică existenţa unei mari cantităţi de apă.

Oamenii de ştiinţă susţin că doar un asteroid imens plin de apă sau o planetă minoră ar putea explica ceea ce s-a observat. Imensa rocă, de cel puţin 90 de kilometri în diametru, probabil a fost atrasă de gravitaţia puternică a piticei albe şi apoi a fost ruptă în bucăţi.

Aşadar, daca un astfel de asteroid a existat în sistem, atunci este foarte probabil să fi existat şi planete stâncoase, acoperite de apă, asemenea Pământului. Din moment ce doar 0.02% din masa Terrei e reprezentată de apă, oceanele care se află pe suprafaţa sa ar fi putut fi formate în urma impactului cu asteroizi apoşi sau cu comete.

Comentariile nu sunt permise.