Naveta spaţială Juno va ajunge pe Jupiter

Dacă aţi rotit vreodată o bilă deasupra capului atârnată de o coardă, iar apoi i-aţi dat drumul direct din mişcarea de rotaţie, ştiţi la ce viteză se poate ajunge printr-o manevră de aruncat cu praştia. La fel va proceda şi NASA cu naveta spaţială Juno, care va trece la 350 de mile de suprafaţa Pământului înainte de a fi lansată în spaţiu pentru o explorare istorică pe planeta Jupiter.

 

Misiunea a început în august 2011 şi se estimează că Juno va ateriza la destinaţie în iulie 2016. Bill Kurth, de la Universitatea din Iowa, cercetător şi principalul coordonator al unuia dintre instrumentele ştiinţifice ale lui Juno, denumit Waves, spune că în cei doi ani petrecuţi în spaţiu naveta a trecut de orbita lui Marte, apoi va trece de cea a Pământului, iar această balansare face posibilă călătoria pe Jupiter.

“Juno va fumega de-a dreptul pe măsură ce trece de Pământ la o viteză de aproximativ 25 de mile pe secundă relativ la Soare. Dar va avea nevoie de această viteză pentru a ajunge pe Jupiter pe 4 iulie 2016”, a arătat Kurth.

“Una dintre activităţile lui Juno în perioada de zbor în preajma Pământului va fi aceea de realizare a unui filmuleţ cu sistemul Pământ-lună, primul care va arăta cum se învârte planeta noastră în jurul axei sale de la distanţă”, susţine Scott Bolton, cercetător principal al misiunii Juno.

Oamenii de ştiinţă spun că primele activităţi ştiinţifice ale lui Juno legate de Jupiter vor începe în momentul în care va orbita planeta de 33 de ori în timpul unui an. Juno este prima navetă care va orbita la cei doi poli ai celei mai mari planete şi va explora cele mai puternice aurora ale sistemului solar – lumina de nord şi cea de sud – zburând direct prin sistemele de curent electric care le generează.

Alte obiective importante ale lui Juno sunt:
– determinarea cantităţii de apă şi amoniac din atmosferă
– observarea dinamicii atmosferei superioare a lui Jupiter
– maparea câmpurilor magnetice şi gravitaţionale ale planetei şi stabilirea dimensiunii nucleului acesteia.

Comentariile nu sunt permise.