Depresia postpartum se întinde de-a lungul generaţiilor

Un studiu publicat recent arată că expunerea la stresul social periclitează capacitatea mamei de a-şi îngriji copiii, dar şi pe cea a fiicei sale de a-şi creşte urmaşii.

 

Cercetători de la Şcoala de Medicină Veterinară Cummings din cadrul univeristăţii Tufts au realizat un studiu pe mai multe generaţii de femele de şobolan, urmărind comportamentul şi schimbările pshilogice ale acestora în condiţii de stres social din etape incipiente ale vieţii, ca model pentru depresie postpartum şi anxietate.

Un mascul diferit a fost plasat în cuşca femelelor din prima generaţie, care se aflau alături de puii lor nou-născuţi, o oră pe zi timp de 15 zile. Ca reacţie la aceste condiţii de stress, femelelor le-a fost afectată lactaţia şi au început să devină anxioase. Şi puii acestora au fost expuşi conflictelor dintre femele şi intruşi.

După ce a ajuns la maturitate, a doua generaţie de femele a fost comparată cu un grup de control în care nici mamele şi nici puii nu fuseseră expuşi la conflicte cu un mascul.

S-a observat că femelele din a doua generaţie, după ce au trăit în condiţii de stres cât timp au fost pui, au manifestat aceleaşi stări de depresie, scăderea lactaţiei şi anxietate. Au existat şi schimbări la nivel hormonal: o creştere a hormonului de stres, corticosteron, dar şi o scădere a oxitocinei, prolactinei (hormoni responsabili de comportamentul matern şi de lactaţie) şi estradiolului.

“Datele endocrine şi de comportament observate la şobolani concord cu ceea ce s-a observat la mamele care suferă de depresie. Modelul animal poate fi folosit pentru a studia noi măsuri preventive şi tratamente pentru depresia postpartum şi anxietate, precum şi efecte adverse asupra copiilor”, a spus Benjamin C. Nephew, coordonatorul studiului.

Comentariile nu sunt permise.