Au fost descoperite canale gigantice sub calota glaciară din Antarctica

Oamenii de ştiinţă au descoperit canale de gheaţă imense sub calota glaciară din Antarctica. Având 250 de metri înălţime, acestea sunt aproape la fel de înalte ca Turnul Eiffel şi se întind pe sute de kilometri de-a lungul calotei.

Specialiştii cred că aceste canale pot influenţa stabilitatea calotei glaciare, iar descoperirea lor îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă cum va reacţiona gheaţa la schimbările de mediu.

O echipă mixtă de cercetători de la universităţi din Marea Britanie a folosit imagini din satelit şi măsurători radar pentru a identifica aceste canale de sub gheaţă. Ele pot fi observate pe suprafaţa gheţii, dar şi dedesubt, întrucât calota pluteşte la diferite înălţimi, în funcţie de grosimea ei.

De asemenea, cercetătorii au prezis calea de curgere a apei topite sub partea de gheaţă care este în contact cu pământul, cunoscută sub denumirea de hârtia de gheaţă. Căile de curgere a apei topite sunt aliniate canalelor de sub gheaţă în punctele în care gheaţa pluteşte.

Această constatare demonstrează că fluxul de apă de sub hârtia de gheaţă este cel care a dus la formarea canalelor de sub calota glaciară. Apa care se scurge către ocean pe sub calotă determină o creştere a nivelului apei din ocean, care apoi ţâşneşte şi topeşte gheaţa, formând aceste canale imense. Iniţial se credea că apa se scurge în şiroaie mici pe sub gheaţă, însă acest studiu arată că aceasta curge cu o forţă mai mare, asemenea râurilor.

Unul dintre cercetători, dr. Anne Le Brocq, a spus că pentru a înţelege modul în care se comportă calota glaciară şi cum contribuie ea la creşterea nivelului mării, trebuie să înţelegem rolul apei de la baza gheţii.

Comentariile nu sunt permise.