Vladimir Ghika, prinţul din ceruri. Viaţa preotului martir trecut în rândul “fericiţilor”

S-a născut prinţ. S-a dăruit unei vieţi de preot cu har. Destinul i-a rezervat moartea ca martir într-o temniţă comunistă. Acum va intra în rândul “fericiţilor”, prin beatificarea acordată de Biserica Catolică în 31 august 2013.

 

Pe data de 31 august 2013, Biserica Catolică va acorda titlul de “fericit” monseniorului Vladimir Ghika, preotul care a murit în 1954 în închisoarea de la Jilava, la vârsta de 81 de ani.

Vladimir Ghika a fost recunoscut drept preot martir printr-un decret de beatificare semnat de Papa Francisc la data de 27 martie 2013. “Odată declarat fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice și introdus în calendarul Bisericii locale, al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, şi sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său”, se spune într-un comunicat al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB).

Ghika este al treilea martir catolic din România din perioada prigoanei comuniste declarat fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, și János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava.

Procesul în vederea beatificării şi canonizării monseniorului Ghika a început în 2002. Dosarul complet a fost înaintat la Congregația pentru Cauzele Sfinților pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, după ce a avut părerea unanimă a teologilor și a Cardinalilor, Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013, făcând posibilă beatificarea pe 31 august 2013.

Beatificarea (din latinescul beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigaţii începute în dieceză şi continuate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic, titlul de “Fericit” şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi, cum ar fi o ţară, o dieceză.

Viaţa monseniorului Ghika

Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Istanbul în familia de principi care a dat Moldovei şi Valahiei zece domnitori. Este nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei, iar tatăl lui, Ioan Grigore Ghika, a fost diplomat, ministru de Externe şi al Apărării al României.

După ce a studiat literatură şi drept, medicină şi istorie, Vladimir Ghika ajunge la Roma unde studiază filosofie şi teologie cu dominicanii Sfântului Toma. Cu toate că s-a născut într-o familie ortodoxă, în 1902 intră oficial în Biserica Catolică și va lucra toată viaţa în favoarea unităţii Bisericii.

În tinereţe îl însoţeşte în misiunile diplomatice pe fratele său Dimitrie. Se dedică unor proiecte caritabile fără precedent în România. Le-a adus la Bucureşti pe surorile Sfântului Vicenţiu de Paul şi cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru săraci. A creat un serviciu de ambulanţe pentru victimele răscoalei din 1907 şi a îngrijit soldaţii bolnavi în timpul războiului din Balcani, ca şi în primul război mondial.

În 1923 este hirotonit preot la Paris, unde şi lucrează pentru străinii şi marginalizaţii din Villejuif. Tot în favoarea lor a întemeiat Comunitatea Sfântului Ioan la Auberive. Este numit Protonotar Apostolic de către Sfântul Părinte şi membru al comisiilor de pregătire a Congreselor Euharistice. În această calitate a putut duce pe toate meridianele Pământului mărturia credinţei sale.

Începând cu 1939 îl regăsim în România unde rămâne chiar şi după 1947, când ştia că se apropie vremuri de suferinţă pentru compatrioţii săi. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericilor, monseniorul Vladimir Ghika a fost arestat pe o stradă din Bucureşti, în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase Sfintele Taine.

După un an de anchete şi torturi, este judecat şi condamnat la trei ani de închisoare, pentru “înaltă trădare” şi acţiuni de spionaj în favoarea Vaticanului. Este aruncat în închisoarea Jilava, ale cărei celule coborau până la 8 metri sub pământ, iar zidurile musteau de apă. Se sfârşeşte din viaţă doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Sfânta Liturghie a beatificării Mons. Vladimir Ghika va avea loc sâmbătă 31 august, ora 11 la Romexpo. Urmează, la biserica greco-catolică Sf. Vasile cel Mare din București Slujba greco-catolică în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika (Acatistul și sfințirea cu Sfântul Mir a icoanei Fericitului).

Duminică 1 septembrie va avea loc  Sfânta Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării și venerarea moaștelor în Catedrala Sf. Iosif din București.

Comentariile nu sunt permise.