Cum te ajută somnul să memorezi o lecţie de pian

Dacă iei o lecţie de pian şi te duci să te culci, creierul tău va exersa tot timpul cât dormi profund. La trezire, degetele tale vor ştii să refacă uşor secvenţa de note care înainte ţi se părea complicată.

Un nou studiu încearcă să explice ce se întâmplă în creier în timpul acestor ore de odihnă când motorul învăţării este turat la maxim, scrie DailyScience.com.

“Mecanismul consolidării memoriei în timpul nopţii era neclar până acum”, spune Masako Tamaki, cercetător la Brown University şi şef de proiect al studiului publicat în Journal of Neuroscience. “Am vrut să vedem care e rolul fiecărei părţi din creier în timpul somnului, independent de ceea ce se întâmplă în starea de trezie”.

Studiul a monitorizat undele cerebrale care sunt implicate în somnul de după memorarea unei secvenţe de note muzicale.

Ce s-a observat? Creşterea vitezei şi a acurateţei interpretării bucatei muzicale după câteva ore de somn a fost asociată în mod semnificativ cu schimbările în oscilaţiile rapide ale undelor sigma şi delta în zona creierului denumită SMA (supplementary motor area).

SMA este o regiune în cortexul cerebral care contribuie la controlul mişcării, localizată în partea superioară a creierului.

Se pare că fragmentele de somn profund, nu cele legate de mişcările rapide ale ochilor (REM) şi de visare, sunt cele mai direct relaţionate cu abilitatea omului de a-şi reorganiza şi pregăti datele pentru memorarea nocturnă.

“Somnul nu este doar o pierdere de timp”, a declarat şi Yuka Sasaki, co-autor al studiului. Creierul beneficiază acum de lipsa distragerilor şi se concentrează mai bine pe ceea ce are de învăţat.

De-a lungul experimentelor, cercetătorii au observat oscilaţii ale frecvenţelor în opt regiuni ale creierului (patru pe fiecare emisferă a creierului).

Sasaki spune că se aştepta ca activitatea cea mai intensă să aibă loc în regiunea “M1” a creierului (primary motor area), dar schimbările cele mai semnificative au avut loc în zona “secundară”, SMA, pe partea cealaltă decât mâna utilizată în memorarea partiturii.

Comentariile nu sunt permise.