Maşina de citit gânduri: un computer detectează literele la care te gândeşti

Oamenii de ştiinţă au făcut un pas înainte în încercarea de a reconstrui gândurile prin urmărirea imaginilor neuronale.

Cercetătorii de la Radboud University Nijmegen au reuşit să determine cu exactitate la ce literă se uită un subiect conectat la aparatura de rezonanţă electromagnetică. Rezultatele cercetării lor vor fi publicate în curând în revista Neuroimage, scrie ScienceDaily.

Scannerele MRI (magnetic resonance imaging) au fost folosite iniţiat în studiile neurologice pentru a afla care sunt zonele active din creier în momentul în care un subiect percepe anumite imagini. Acum neurologii olandezi au încercat să afle la ce anume se uită o persoană conectată la scanner.

Capacitatea aparatului de a furniza răspunsul corect depinde de precizia măsurării şi de modelul matematic utilizat. Inovaţia cercetătorilor de la Radboud University Nijmegen a constat în împărţirea creierului în zone extrem de mici (numite voxeli), şi în integrarea tutror reacţiilor din voxeli într-un  model matematic performant.

Neurologii speră să optimizeze modelul astfel încât să poată fi utilizat şi pentru „citirea” amintirilor sau a experienţelor subiective, cum sunt visele sau vizualizările.

Pe viitor, studiile vor fi realizate cu un scaner cu o rezoluţie mai mare, ceea ce ar putea duce la obţinerea unor imagini mai detaliate ale gândurilor unei persoane.

Comentariile nu sunt permise.