“Să discutăm despre moarte la cină” – un fenomen care ia amploare în America

Fenomenul “Death over Dinner” sau “Să discutăm despre moarte la cină” este o nouă invenţie americană, din seria Alcoolicii anonimi. Doar că acum întâlnirile sunt mondene şi morbide în acelaşi timp.

 

Conceptul “Death over Dinner” este creaţia lui Michael Hebb (37 ani), artist din Seattle şi profesor asociat la University of Washington – Departmentul de Comunicare. Cu un an în urmă, el şi Scott Macklin, director la acelaşi departament universitar au conceput un curs experimental “Design Studio // Lets Have Dinner and Talk About Death.”

Ideea lor era ca studenţii să discute despre moarte fiind înconjuraţi de mâncare şi băutură.

“Masa este un loc bun unde să porţi conversaţii dificile”, a explicat Hebb, care deţinea mai multe restaurante la acel moment în Portland. Artistul este convins de următoarea idee: poţi să faci mai uşor schimbări culturale cu ajutorul mesei.

“Locurile unde oamenii vorbesc despre moarte sunt: cabinetul unui doctor, biroul unui avocat, întruniri sumbre de familie, în general locuri teribile care nu sunt adecvate unei conversaţii care solicită un grad mare de umanitate şi adeseori umor, umilitate”, spune Hebb.

La seminariile despre moarte cu studenţii erau invitaţi doctori, asistenţi din medicina paliativă, producători de sicrie, manageri de pompe funebre, directori din industria sănătăţii, scrie Huffington Post.

În prezent, mişcarea “Death over Dinner” include nume mari cum ar fi organizatorii conferinţelor medicale TedMED, îndumătorul spiritual Ram Dass, Marcus Osborne, vicepreşedintele pentru sănătate al gigantului Walmart.

Iniţiativa beneficiază de campanii robuste în mediul social media şi online – de când a fost lansată în primăvara acestui an a făcut sute de adepţi pe teritoriul american.

Un rol-cheie în mişcare îl are fundaţia Elisabeth Kübler-Ross – psihiatra americană celebră pentru studiile despre moarte şi despre cele cinci stadii ale suferinţei. Data la care se va organiza o nouă “cină specială” va fi tocmai 24 august, când se împlinesc 9 ani de la moartea lui Kübler-Ross.

“Vrem să alungăm mitul că nu ne dorim să discutăm despre moarte”, spune Hebb. “Vrem să le dăm oamenilor o ocazie interesantă, emoţionantă, chiar uşor sexy de a avea această concversaţie”.

Laura Sweet din Walnut Creek, Calif. va organiza o astfel de cină în curând. Mama ei a murit răpusă de cancer la sân în toamna anului trecut.

Invitaţii vor fi puşi în temă: “S-ar putea să fie o invitaţie la cină puţin neobişnuită. Tema serii: moartea. Vă rog să fiţi alături de mine şi să mă credeţi că nu va fi o conversaţie morbidă”, explică americanca de 45 de ani.

Cina specială din 24 august se va defăşura concomitent în case particulare, universităţi şi biserici din Florida, California, New York, Washington, India sau Australia.

“Vrem să conversăm într-un mod informal despre experienţele personale avute cu tema morţii. Cum vor oamenii să moară? Ce fel de moarte ai întâlnit până acum? Ai discutat cu cineva despre asta”, spune Sweet.

Potrivit analizei din Huffington Post, mai multe proiecte similare, care au ca temă moartea au fost iniţiate în SUA în ultimii ani – Death Cafes, My Gift of Graces etc.

Comentariile nu sunt permise.