Un savant vine cu o ipoteză eretică: S-ar putea ca universul să nu se dilate

Din când în când cosmologii propun o perspectivă nouă asupra universului. Imaginea cu care ne-am obişnuit în ultimii zeci de ani este aceea a unui balon care se tot umflă, decorat cu galaxii.

 

 

 

 

 

 

 

Acum un teoretician din fizică vine cu o ipoteză eretică: aceea că universul s-ar putea să nu se afle în expansiune, la urma urmelor, aşa cum ne-am obişnuit să credem, scrie Telegraph.co.uk.

Ideea unui univers imobil a fost aruncată de multă vreme la coşul ştiinţei, datorită observaţiilor şi cercetărilor unor astronomi ca Edwin Hubble. Cel care a dat numele celui  mai puternic telescop a observat în anii 1920 gradaţiile de culoare ale galaxiilor pe măsură ce erau mai depărate de noi.

Ipoteza revoluţionară atunci a fost aceea că în urmă cu miliarde de ani universulera mult mai dens decât în prezent şi că acesta se află în expansiune continuă şi într-un proces de rarefiere, după Big-Bang.

Acum ideea este pusă sub semnul întrebării de prof. Christof Wetterich de la Universitatea Heidelberg, Germania. Acesta spune că gradaţiile de culoare ale atomilor pot depinde şi de masa acestora – duc spre albastru dacă masa lor creşte şi spre roşu dacă pierd din masă.

Ipoteza lui Wetterich este aceea că masele puteau fi mai reduse cu multă vreme în urmă. Dacă au crescut constant, culorile galaxiilor vechi au nuanţe de roşu, iar gradaţiile spre albastru depind de cât de apropiate sau îndepărate sunt de Pământ. “Niciunul dintre colegii mei nu a găsit o problemă cu asta”, spune fizicianul.

Potrivit revistei Nature, ideea că universul nu se află deloc în expansiune – nici măcar în contracţie – este luată în serios de unii experţi ca HongSheng Zhao, cosmologla University of St Andrews care a schiţat o teorie alternativă asupra gravitaţiei.

“Nu văd nicio eroare în abordarea matematică a prof. Wetterich”, spune acesta. “Au mai fost propuse schiţe ale aceleiaşi versiuni şi cu vreo două decenii în urmă şi cred că este fascinant să explorezi ipoteze alternative la expansiunea cosmică, cum e această teorie a pianului cosmic”, explică cosmologul american.

În concluzie, concurează două viziuni diferite asupra realităţii: sau distanţele dintre galaxii cresc, ca în imaginea balonului tradiţional, sau mărimea atomilor se micşorează, crescându-şi masa. au este un amestec complex ale celor două viziuni.

Comentariile nu sunt permise.