Cum reacţionează creierul tău când eşti respins de oamenii din jur

Una dintre cele mai dureroase experienţe psihice este aceea de a fi respins de cineva, de a trăi senzaţia de excludere şi ostracizare, spun oamenii de ştiinţă.

 

Neurologii au observat un lucru foarte interesant legat de senzaţia de a fi exclus: este foarte apropiată de durerea fizică, scrie pe blogul său psihologul clinic Guy Winch, autorul cărţii Emotional First Aid.

Experimentele de laborator cu encefalograma (cu un scanner fMRI, mai exact) au arătat că în situaţiile de respingere (de la un simplu joc pe calculator până la situaţii de divorţ sau ceartă în familie) se activează aceleaşi căi neuronale ca şi atunci când eşti supus unei dureri fizice.

“Misterul este de ce creierul nostru a dezvoltat un asemenea răspuns la excluderea socială, atât de asemănător unei dureri fizice?”, se întreabă Winch.

Răspunsul pe care psihologul în propune este următorul: situaţia vine din vremurile străvechi când eram vânători şi acţionam în grup pentru prinderea vânatului şi supravieţuire. Pe acele vremuri, a fi exclus din “haită” echivala cu condamnarea la moarte.

Comentariile nu sunt permise.