Ce stea era venerată în cel mai vechi templu din lume

Se pare că arheo-astronomii au identificat steaua pe care oamenii o venerau în cel mai vechi templu cunoscut din lume, Gobekli Tepe din sudul Turciei.

Templul vechi de 11.000 de ani este alcătuit dintr-o serie de minim 20 de încăperi circulare şi mai mulţi stâlpi de piatră în forma literei T. Aceştia din urmă sunt decoraţi cu desene şi scuplturi cu animale înfiorătoare.

În centrul fiecărui ring sunt doi megaliţi giganţi care stau faţă în faţă. Se pare că aceşti pilonii de piatră încadrau răsăritul stelei Sirius, supranumită şi Steaua Căine (datorită poziţiei sale în constelaţia Câinelui Mare).

Sirius este cea mai strălucitoare stea observată cu ochiul liber pe cer (numele vine din grecescul seirios, luminos). Doar alte 3 obiecte cereşti sunt mai luminoase noaptea decât Sirius: Luna, Venus şi Jupiter.

Giulio Magli, arheo-astronom la Universitatea Potehnică din Milano, Italia, a refăcut hărţile cereşti din momentul construcţiei templului din Turcia şi a observat “apariţia” sa pe cer cam în acea perioadă. De aici  încadrarea centrală a stelei Sirius în ansamblul arhitectonic.

De-a lungul milenilor, poziţiile stelelor pe cer s-au schimbat din cauza mişcării Pământului în jurul axei proprii.

“Cred că templul din Turcia a fost construit pentru a urmări naşterea acestei stele”, spune Magli. “Vă imaginaţi că apariţia unui nou obiect pe cer ar fi putut da naştere unei noi religii”.

Excavaţiile sunt în plină desfăşurare la Gobekli Tep şi ar putea contrazice ipoteza unei explicaţii astronomice, spune Jens Notroff de la Institutul Arheologic German din Berlin.

„Nu suntem siguri încă dacă îngrăditurile aveau sau nu acoperiş. Dacă aveau acoperiş, atunci, desigur, era cam dificil ca acest templu să fi fost folosit pentru urmărirea mişcărilor cereşti”, a precizat arheologul.

Comentariile nu sunt permise.