Ai o singură viaţă după viaţa asta

“You only live twice” este titlul inspirat al unei analize-eseu scrisă de Michel Gurfinkiel în Mosaic Magazine despre comunităţile evreieşti care au renăscut în Europa după Holocaust.

 

neue synagoge

Jurnalistul şi scriitorul francez Michel Gurfinkiel este preşedintele Institutului Jean-Jacques Rousseau şi fost editor-şef al publicaţiei Valeurs Actuelles. Textul său explorează renaşterea comunităţilor evreieşti după drama din secolul 20 şi pune în discuţie viitorul acestor comunităţi în Europa secolului 21.

Samuel Sandler, inginer aeronautic şi şef al comunităţii evreieşti din Versailles, Franţa, a aunţat în urmă cu câteva săptămâni că a înregistrat sinagoga locală ca monument de patrimoniu naţional. De ce? Pentru că se teme pentru viitorul comunităţii sale şi vrea ca acest vestigiu cultural şi religios să fie protejat.

“Senzaţia mea este în 20-30 de ani congregaţia noastră va dispărea şi nu aş vrea ca sinagoga să fie dărâmată sau, mai rău, folosită în scopuri improprii”, le-a spus Sandler prietenilor.

Care sunt motivele pesimismului lui Sandler, se întreabă Gurfinkiel? O parte a răspunsului se află în tragedia personală care a traversat viaţa sa anul trecut, când un terorist musulman i-a ucis fiul, Jonathan, rabin de 30 de ani din Toulouse, împreună cu cei doi băieţi ai săi, de 3 şi 6 ani.

Însă nu doar experienţa personală îl face pe Sandler neîncrezător cu privire la viitorul comunităţii sale şi al celorlalte comunităţi evreieşti din Europa, scrie Gurfinkiel.

“Şi această diagnoză nu se limitează la persoana sa. Dimpotrivă, cu cât cineva călătoreşte mai mult prin Europa azi, cu atât întâlneşte mai des această perspectivă paradoxală mărturisită de Sandler – evreii din Europa sunt bine azi, ca şi cei din Versailles, dar prognozele sunt sumbre”.

“Iudaismul european pare sănătos şi securizat astăzi”, sunt cuvintele cu care începe analiza lui Michel Gurfinkiel. Pentru ca textul să se încheie într-o notă pesimistă:

“Este posibil ca evreul european să fi renăscut după Holocaust doar ca să moară din nou? Desigur, istoria este impredictibilă, dar expresia “de neconceput” nu mai există în vocabularul evreiesc. Data de expirare se întrevede aproape, oricât de încet şi prin câte stadii intermediare se apropie”.

Motivele pesimismului pot fi citite integral aici.

Câţi evrei sunt astăzi în Europa

Evreii_din_Europa

Comentariile nu sunt permise.