Primul experiment reuşit de teleportare, care se bazează pe fizica cuantică

Pentru prima dată, fizicienii au reuşit să teleporteze informaţie într-o stare solidă, folosind un circuit electronic similar unui chip de computer.

It-039-s-2008-Where-are-All-the-Teleporting-Devices-2

Experimentul, realizat de oamenii de ştiinţă de la ETH Zurich, a folosit o modalitate nouă în care informaţia este stocată şi procesată.

Nu au utilizat legile fizicii clasice în transmiterea informaţiei., ci pe cele ale fizicii cuantice, respectiv biţii cuantici, scrie Nature World News.

Spre deosebire de biţii clasici care alternează stările 1 şi 0, biţii cuantici pot purta simultan ambele valori.

Fizicienii au reuşit să teleporteze informaţia de-a lungul unei distanţe de 6 milimetri, de la un capăt la altul a chip-ului, fără să transporte şi suportul fizic al informaţiei propriu-zise.

“De regulă, în telecomunicaţii, informaţia este transmisă prin impulsuri electronice – fie pulsuri optice, fie m-pulsuri”, a explicat Andreas Wallraff, profesor la Departmentul de Fizică al ETH Zurich.

În teleportarea cuantică, suportul de informaţie nu este transportat, ci doar informaţia. Acest lucru se petrece prin intermediul fenomenului de entanglement, explicat de cercetători ca un link magic care uneşte două particule separate.

Odată ce acest link este creat, el se păstrează intact chiar şi când cele două particue sunt separate una de alta. “Teleportarea cuantică este comparabilă focalizării aşa cum apare în seria Star Trek. Informaţia nu călătoreşte de la punctul A la punctul B, ci apare la punctul B şi dispare în punctul A”, spune Wallraff.

Un astfel de sistem ar avea o viteză extrem de mare, fiind capabil să teleporteze 10.000 de biţi cuantici pe secundă.

Comentariile nu sunt permise.