De ce unii îşi amintesc visele şi alţii nu

Oamenii de ştiinţă au observat anumite diferenţe de comportament şi de reacţie între cei care îşi amintesc mai bine visele şi cei care au impresia că nu visează deloc.

 

De fapt toată lumea visează în timpul nopţii, însă unii îşi amintesc mai bine decât alţii “escapadele nocturne”, scrie LiveScience.com.

Neurologii de la Lyon Neuroscience Research Center (Franţa) au studiat activitatea cerebrală din timpul somnului a 36 de persoane, dintre care doar jumătate îşi aminteau constant visele.

Atât în timpul somnului, cât şi în stare de veghe, subiecţilor le era pronunţat propriul nume (suficient de încet încât să nu îi trezească noaptea).

Printre concluziile publicate în revista Frontiers in Psychology:

– activitatea cerebrală sesizată pe electroencefalograf în momentul pronunţării numelor nu a prezentat diferenţe între un grup şi celălalt;

– diferenţe au apărut în schimb în starea de veghe: grupul celor cu memoria viselor raporta o scădere la nivelul undelor alfa în timp ce îşi auzeau numele;

– de asemenea, cei din grupul care îşi aminteau visele se trezeau mult mai des decât ceilalţi în timpul nopţii;

O teorie clasică asupra undelor alfa spune că reducerea lor este un semn al faptului că anumite regiuni din creier sunt inhibate să răspundă la stimuli din mediu. Când oamenii aud un sunet brusc sau îşi deschid ochii (şi implicit mai multe regiuni din creier devin active) undele alfa îşi reduc intensitatea.

Când oamenii dorm, undele alfa se comportă în sens opus —le creşte nivelul când un sunet se aude. O ipoteză este aceea că, în acest fel, creierul este protejat de sunete şi lăsat să doarmă în continuare.

Comentariile nu sunt permise.