Schisma catolică din Africa: preoţii vor liber la căsătorie şi cer un Papă al lor

Preoții africani care s-au desprins de Biserica Catolică pentru a se putea căsători își doresc acum să aibă un Papă propriu, scrie Washington Post.

 

Preoții spun că regretă faptul că Biserica este “alergică la schimbare”: celibatul preoţilor nu se regăseşte în învăţătura originară a lui Christos, spun ei, nici în predicile apostolilor, care erau căsătoriţi.

În plus, regula strictă a celibatului nu s-ar potrivi contextului african. Preoţii africani vor un Papă care să le permită căsătoria

Fostul arhiepiscop zambian Emmanuel Milingo care s-a căsătorit în 2001 cu o sud-coreeană este recunoscut ca “Patriarhul african” al unui număr de biserici locale afiliate mişcării schismatice.

Milingo a fost excomunicat în 2006 pentru consacrarea ca episcopi a 4 preoţi căsătoriţi. Mai târziu acesta a fondat mişcarea “Preoţi căsătoriţi acum!”

De atunci, numărul preoţilor care s-au desprins de biserica oficială pentru a se căsători şi a avea copii a crescut. se presupune că mişcarea lui Milingo are aprox. 300.000 de membri de-a lungul continentului african.

Grupul cunoscut sub numele de “Bisericile Catolice Reformate” a păstrat toate dogmele şi practicile rituale ale Bisericii Catolice şi este condus de clerici tineri, mulţi dintre ei educaţi în seminariile Vaticanului.

Bisericile nou create sunt răspândite în Kenya, Ghana, Nigeria, Uganda, Zambia şi Africa de Sud.

“Îl respectăm pe Papa Francisc şi ne rugăm pentru el, dar nu mai suntem Romano-catolici” spune unul dintre preoţii veterani ai mişcării, Peter Njogu. “Ne dorim un lider similar pontifului de la Roma care să ne înţeleagă şi accepte situaţia. Acest pontif trebuie să fie din Africa”.

Cazul Milingo a şocat Biserica Catolică în momentul în care, la vârsta de 71 de ani şi-a încălcat jurământul de castitate şi s-a căsătorit cu Maria Sung, de 43 de ani.

Comentariile nu sunt permise.