Cum explică oamenii de ştiinţă viziunile din apropierea morţii

Neurologii propun o nouă explicaţie pentru experienţele din preajma morţii (aşa-numitele “Near-Death Experiences” sau NDE).

 

În numeroasele experienţe povestite de persoanele care au trecut prin moarte clinică apar senzaţii stranii, cum ar fi o lumină intensă sau senzaţia de ieşire din corp.

Cercetări recente ale oamenilor de ştiinţă americani sugerează că experienţele trăite în moarte clinică sunt cauzate de o intensificare a activităţii electrice a creierului în momentul morţii.

Ca să vadă ce se petrece în creier în clipa decesului, neurologii de la University of Michigan au provocat stări de infarct în cazul mai multor şoareci (despre aberaţiile experimentelor pe animale citeşte aici şi aici).

În primele 30 de secunde de după infarct, cercetătorii au observat un puternic curent electric care afectează întrega activitate cerebrală a subiecţilor.

“Am fost surprinşi de nivelul mare de activitate a creierului”, a declarat George Mashour, profesor la Universitate din Michigan, unul dintre autorii studiului.

“În starea de moarte iminentă, semnalele electrice cerebrale sunt mai intense decât cele înregistrate în starea de veghe”, a precizat omul de ştiinţă american.

Tipul de explicaţie este specific cercetărilor neurologiei moderne: savanţii observă un anumit fenomen la nivelul creierului şi îl consideră ca fiind cauza unei stări de conştiinţă. Faptul că cele două realităţi sunt conectate (creier şi minte) nu permite automat reducerea uneia la cea de-a doua.

Potrivit Daily Mail, alţi oameni de ştiinţă se arată sceptici cu privire la concluziile neurologilor de la Michigan.

Sunt cel puţin două obiecţii care se pot aduce experimentelor de acest tip, spune Chris Chambers, Senior Research Fellow la Cardiff University.

Unu: nu ştim nimic despre ce înseamnă fenomenul de conştiinţă la şobolani şi doi: astfel de deducţii aparent logice sunt de fapt erori logice din seria “inferenţelor inverse” (explicaţia acestui raţionament greşit aici).

Comentariile nu sunt permise.