Neurologii: Puterea îţi decuplează empatia pentru ceilalţi

Am observat cu toţii cum oamenii care ajung la putere se schimbă brusc şi devin de nerecunoscut. Neurologii au găsit o explicaţie acestui fapt banal.

Potrivit unui studiu realizat de neurologii Sukhvinder Obhi, Jeremy Hogeveen şi Michael Inzlicht de la Wilfred Laurier University in Waterloo, Canada, ajungerea la putere pentru prima dată ne poate poate altera modul în care creierul funcţionează.

Modificările la nivel de personalitate şi atitudine care apar odată cu ajungerea la putere sunt corelate cu incapacitatea temporară de a resimţi empatie pentru ceilalţi, scrie HNGN.

Pentru a urmări care e mecanismul din spatele acestei schimbări bruşte de comportament, neurologii au lucrat cu două grupuri de persoane alese aleatoriu care au fost puse în situaţii de putere sau lipsă de putere pentru o perioadă de timp.

Oamenii de ştiinţă au urmărit în cadrul experimentului o zonă a creierului numită “sistemul-oglindă” (mirror-system). Activitatea din această zonă a creierului este responsabilă de abilitatea cuiva de a se conecta cu alte persoane prin intermediul sentimentului de empatie.

“Când privesc pe cineva care ridică o ceaşcă de cafea, “sistemul-oglindă” activează reprezentări în creier care ar fi active şi dacă aş ridica efectiv ceaşca de cafea. Aceste reprezentări sunt conectate în creier intenţiilor care le-ar activa în mod normal, deci poţi deja să-ţi activezi intenţia în acest fel şi să ajungi să vrei efectiv să bei şi tu cafea”, explică unul dintre neurologi.

Cercetători canadienii au observat o lipsă de activitate în această zonă a creierului tocmai în cazul persoanelor ajunse “la butoane” în cadrul experiementului. Practic, sistemul-oglindă a fost decuplat în cazul celor care au resimţit recent sentimentul de putere, ceea ce înseamnă că le-a scăzut nivelul de empatie pentru alte persoane.

“Indiferent că te afli la job şi conduci o echipă sau eşti acasă cu familia la masa de seară, poţi să te afli într-o situaţie de putere. Studiul arată că puterea ne dezactivează temporar capacitatea de a ne adapta comportamentul la comportamentele altor persoane.”, spune Dacher Keltner, psiholog la UC Berkeley, care nu a fost implicat în proiect.

Comentariile nu sunt permise.