Limbajul folosit în cărţi arată că am devenit mai egoişti în ultimii 200 de ani

Limbajul folosit de autori în cărţile moderne demonstrează că societatea actuală a devenit mai materialistă şi egoistă în ultimii 200 de ani.

Concluzia aparţine unui grup de psihologi care a analizat cuvintele utilizate în mai mult de 1,5 milioane de cărţi apărute între anii 1800 şi 2000, potrivit The Telegraph.

Cercetătorii s-au folosit de aplicaţia Google Ngram Viewer care permite stabilirea frecvenţei cu care apar anumiţi termeni în cărţi. Au fost luate în considerare doar cărţi apărute în SUA şi Marea Britanie.  

Printre observaţiile publicate de psihologi în revista Psychology Science: cuvinte ca “a alege” şi “a primi” au devenit tot mai frecvente, în timp ce “a fi îndatorat” sau “a da” au scăzut în pondere.

“Cuvintele folosite de autori arată că societatea a evoluat către o funcţionare psihologică individualistă. Escaladarea individualismului nu este un fenomen de dată recentă, ci s-a petrecut treptat de-a lungul a două secole”, spune prof. Patricia Greenfield de la University of California Los Angeles, care a condus studiul.

Alţi termeni care apar cu o frecvenţă mult mai mare decât în trecut şi arată o orientare egocentrică sunt: “unic, individual, sine”.

O altă concluzie a analizei de limbaj din romanele şi cărţile de non-ficţiune din sec. 19 şi 20: oamenii au devenit tot mai conştienţi de emoţiile lor decât în trecut; cuvinte ca “a simţi” sau “a percepe” au înlocuit termeni mai obiectivi ca “a acţiona” sau “a face”.

Comentariile nu sunt permise.