Lumina trăieşte o veşnicie. Durata de viaţă a fotonilor, minim 1 cvintilion de ani

Particulele din care este compusă lumina, fotonii, au o durată de viaţă de cel puţin un cvintilion de ani, ceea ce înseamnă 1 miliard de ani înmulţit cu 1 miliard.

 

Dacă fotonii s-ar putea scinda în particule şi mai mici ei, acestea din urmă ar avea o viteză mai mare decât viteza luminii, potrivit unui studiu citat de LiveScience.com.

Fizicienii lucrează cu presupunerea că fotonii nu au masă şi deci nu e pot descompune, însă e posibil ca masa fotonilor să nu fi fost detectată din cauza instrumentelor imperfecte de observaţie.

“Natura fotonilor ne este necunoscută, proprietăţile lor reprezintă încă un puzzle pentru oamenii de ştiinţă”, scrie fizicianul Julian Heeck de la Institutul de Fizică Nucleară Max Planck din Heidelberg într-un articol publicat în numărul din iulie 2013 al revistei Physical Review Letters.

Dacă presupunem că fotonii au masă, există doar o singură particulă mai uşoară decât fotonul în care s-ar putea scinda, conform Modelului Standard al fizicii cuantice – unul din cele 3 tipuri de neutrino cunoscuţi.

“Acest neutrino, cel mai uşor dintre toate particulele, ar fi mai uşor şi decât fotonul, deci ar putea avea o viteză mai mare decât viteza luminii”, spune Heeck.

Comentariile nu sunt permise.