NASA vrea să caute viaţă pe unul dintre sateliţii lui Jupiter, Europa

Agenţia spaţială nord-americană ia în calcul trimiterea unei sonde spaţiale pe unul dintre sateliţii naturali ai planetei Jupiter, Europa, în căutarea unor semne de viaţă. 

NASA a alcătuit o echipă de experţi a căror misiune este punerea la punct a proiectului de cercetare. Se presupune de mai mulţi ani că luna îngheţată a lui Jupiter ar putea găzdui viaţă, însă abia acum s-a decis elaborarea strategiei de căutare.

Priritatea nr.1 a unei misiuni cu robot pe Europa va fi investigarea structurii şi compoziţiei chimice a oceanului îngheţat, spun oamenii de ştiinţă citaţi de NBCNews.com.

“Dacă oamenii vor trimite într-o zi un robot pe suprafaţa Europei, trebuie să se stabilească din timp ce urmează să caute şi ce instrumente sunt necesare”, spune Robert Pappalardo, şeful echipei de proiect de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

Una dintre misiunile obligatorii ale robotului va fi să sondeze la cel puţin 10 cm adâncime sub suprafaţa îngheţată a Europei. Savanţii vor să vadă care sunt efectele radiaţiilor puternice care lovesc solul îngheţat.

Proiectul se află doar în faza de prospecţii, scrie NBC. Nu există niciun plan concret în prezent pe masa NASA de lansare a sondei către satelitul lui Jupiter, cu toate că este locul cu cea mai mare probabilitate din sistemul solar să găzduiască viaţă.

Jupiter are 67 de sateliți naturali, dintre care majoritatea cu un diametru mai mic de 10 km. Europa este unul dintre cei patru sateliți de dimensiuni mari descoperiți de Galileo Galilei (sateliți galileeni), alături de Io, Callistro și Ganymede.

Comentariile nu sunt permise.