Astronomii au descoperit o planetă roz, cea mai mică exoplanetă văzută direct

Planeta roz din imagine este de patru ori mai mare decât Jupiter şi, totuşi, este cea mai mică exoplanetă pe care astronomii au reuşit să o vadă folosind tehnicile de filmare directă.

gj504b-exoplanet_spacecomPlanetele din alte sisteme solare sau cele care rătăcesc liber prin galaxie (aşa-numitele exoplanete) nu sunt uşor de detectat, în condiţiile în care nu au luminozitate proprie.

Cele câteva sute de exoplanete descoperite până în prezent au fost identificate mai ales cu ajutorul unor metode indirecte, imaginile reale fiind puţine.

Aflată la 57 de ani lumină de Terra, planeta roz a fost filmată de Subaru Telescope din Hawai, scrie mnn.com. Planeta se numeşte GJ 504b şi orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru. Steaua poate fi văzută cu ochiul liber pe cer în constelaţia Fecioarei.

“Dacă am putea călători până la această planetă gigant , am putea vedea o lume în incandescenţă, planeta fiind la începuturile formării sale. Culorile acestei lumi amintesc de florile aprinse de cireş, un magenta intens”, a declarat cercetătorul Michael McElwain, de la centrul Goddard Space Flight din Greenbelt al NASA.

Pentru a ne face o imagine despre dimensiunile planetei roz, trebuie ştiut că Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, are masa de aproximativ 11 ori mai mare decât Pământul.

Comentariile nu sunt permise.